fbpx
  • Bosanski

Blog

Vađenje zuba/umnjaka – Sta jesti? Zarastanje? Oporavak? 2020. god.

Stomatolozi i oralni hirurzi izvode vađenje zuba iz više razloga. Najčešće problem stvaraju umnjaci ili jako oštećeni zubi karijesom. Postoje situacije kada se stomatolog opredjeljuje za uklanjanje zuba kod stisnutog rasporeda zuba u vilici ili zbog postavljanja ortodontskog aparatića. Ekstrakcije zuba većinom izvodi stomatolog, dok se kod komplikovanih ekstrakcija pristupa hirurškim putem i njih izvodi oralni hirurg.
Read more

Upala zubnog mesa – Istraživanja – Prirodni lijekovi koji stvarno djeluju? 2020. god.

Natečeno zubno meso obično je znak nekog osnovnog problema, upala desni ( gingivitis ) ili infekcije. Postoje razne terapije za ovaj problem, neke od njih su i jednostavni kućni lijekovi, ali redovna oralna higijena može biti dovoljna da se spriječi ovakva neprijatnost. Svi koji imaju upalu desni obavezno se trebaju javiti svom stomatologu radi postavljanja tačne dijagnoze i terapije liječenja.
Read more

Zubobolja – 🌿 7 prirodnih lijekova koji stvarno djeluju? 2020.

Sigurni smo da ste u slučaju zubobolje doživjeli I dobronamjerne, ali ne baš I informisane, savjete vaših najbližih ili prijatelja, kako da sami riješite bol koju osjećate. Možda su vam rekli da stavite so direktno na zub ili da držite led što duže možete. Iako mnogi svim srcem brane i predlažu svoje pripravke, istina je da ništa od toga nije naučno dokazano I ništa vam neće dugoročno I trajno pomoći.
Read more

Šta je to nevidljiva lingvalna proteza?

Mnogobrojne su opcije za ispravljanje nepravilnog položaja zuba i međuviličnih odnosa. Osim što nam narušavaju estetiku lica iskrivljeni zubi i oni koji nemaju svoj pravilan položaj predstavljaju i funkcionalni problem.
Read more