Dječija stomatologija

Svi naši mali drugari žele biti zubari kada porastu :)

Osim brige o mliječnim i stalnim zubima kod djece, dječija stomatologija uključuje i uvod u stomatološko okruženje, postepeno navikavanje na stomatološke intervencije te pružanje edukacije o pravilnom održavanju oralne higijene i opštem zdravlju usne šupljine.


Preporučuje se da prva posjeta stomatologu, kao i redovno održavanje čistoće mliječnih zuba, bude obavljena prije nego što se pojavi potreba za bilo kakvim stomatološkim intervencijama.

Djeciji Stomatolog Banja Luka Aurum Dental Centar Stomatoloska Ordinacija Banja Luka

Prednosti posjete dječijem stomatologu

  • Sticanje navike odlaska u stomatološku ordinaciju


  • Opuštanje prije i tokom stomatološkog zahvata


  • Demonstracija pravilne metode pranja zuba i održavanja oralne higijene


Oralna higijena

KAKO ODRŽAVATI PRAVILNU NJEGU ZUBA KOD DJECE

Redovno i pravilno održavanje oralne higijene predstavlja najbitniji aspekt dječije stomatologije. Rani odlazak stomatologu pruža priliku roditeljima i djetetu da se upoznaju s preventivnim pristupima, uključujući pravilno pranje zuba i odabir odgovarajuće četkice i paste za zube, a ujedno i najvažnije, upoznavanje djeteta sa stomatologom prije razvijenog straha i prije nego što čuje negativne komentare od prijatlja u vrtiću ili školi. Odlazak stomatologu nikako ne smije biti kazna i djeca sama treba da osjete da nema potrebe za strahom.

Pranje zuba može početi odmah prilikom nicanja prvog zubića, stim da se preporučuje čišćenje desni gazom kod malih beba, naročito kod djece koja doje. Za najmanju djecu, zubi se mogu nježno očistiti vlažnom gazom, a kasnije mekanom četkicom prilagođenom dobi djeteta. Upotreba paste za zube može započeti oko druge godine života, s naglaskom na tome da dijete nauči kako ispravno ispljunuti pastu, do tada pronaći neku od zubnih pasta na kojima je naglašeno da se smiju koristiti od 0-6. mjeseca života. Prilikom odabira paste, važno je obratiti pažnju na preporučenu starosnu dob.

Osnove dječije stomatologije

NAJČEŠĆE USLUGE DJEČIJE STOMATOLOGIJE

1 Redovna kontrola

Već u prvom koraku pravi se greška – roditelji djecu dovode tek kada postoji zdravstveni problem. Uglavnom su takva stanja već bolna i zahtjevaju neki od zahvata koji može biti neprijatan za dijete.

Prva posjeta stomatološkoj ordinaciji treba se obaviti prije prve godine djetetovog života, odnosno prije stvarne potrebe za stomatološkim liječenjem. Na taj način svom djetetu osiguravate upoznavanje sa stomatologom u opuštenom okruženju, upoznavanje sa priborom i ordinacijom bez bolne uspomene. Redovna kontrola traje 10-ak minuta, obuhvata pregled stanja i prijatan pristup svih zaposlenih kroz igru i zabavu, kako bismo doprinjeli razvoju ljubavi djeteta prema zdravlju zubića i posjete stomatološkoj ordinaciji. Za sve naše najmlađe pacijete imamo nagrade za hrabrost.

2 Fluorizacija zuba

Najkorisniji način za očuvanje zuba od karijesa kod djece, ali i odraslih. Najmlađim pacijentima zubi se premazuju tekućinom koja sadrži fluor, postupak je u potpunosti bezbolan, dok flour štiti zube od karijesa i čini zubnu gleđ otpornijom.

Fluor se pomoću specijalne četkice nanosi na sve dijelove zuba. Koliko puta godišnje se ponavlja tretman zavisi od stepena problema, ali preporuka je minimalno jednom godišnje u preventivne svrhe.

3 Praćenje nicanja stalnih zuba

Prvi stalni zubi mogu se očekivati u dobi od 6.-7. godine djetetovog života. Na njih je potrebno obratiti posebnu pažnju, jer su to stalni zubi koji se prvi kvare. Najbolju prevenciju čine održavanje oralne higijene i zalijevanje fisura.

Poslije prvih kutnjaka počinju da niču sjekutići, a nakon njih i svi ostali. Svi stalni zubi izrastu do 12.-13. godine, osim umnjaka čiji rast uglavnom kreće između 17. i 21. godine, a nekada i kasnije. Redovno praćenje rasta stalnih zuba može na vrijeme otkriti potrebu za ortodontskim liječenjem koje može biti korisno kada zubni luk i vilica nisu u ispravnom položaju. Rano liječenje je značajno jednostavnije.

4 Popravljanje mliječnih zuba

Jedna od zabluda je da se mliječni zubi ne popravljaju. Za lijep osmijeh bitan je dobar početak, odnosno zdravi mliječni zubi. S obzirom da imaju slabiju zubnu gleđ ili caklinu, mliječni zubi mogu početi rano da se kvare, neposredno poslije nicanja.

Ako se karijes pojavi, zub treba popraviti. Druga zabluda tiče se bola, pokvaren mlijčni zub itekako zna boljeti, a izuzetno ga je važno zadržati kako bi se očuvalo adekvatno mjesto za njegovog trajnog nasljednika, odnosno stalni zub. Ukoliko se mliječni zubi ne popravljaju, najčešće stradaju šestice, jer su one prvi stalni zubi koji niču i najduže vremena provode u nezdravoj sredini uz pokvarene mliječne zube.

Ukoliko redovno posjećujete stomatologa, karijes se može otkriti u ranoj fazi i riješiti na jednostavan i bezbolan način.

DOŽIVOTNA GARANCIJA STRAUMANN IMPLANTATA
VIŠEGODIŠNJA GARANCIJA NA PROTETIKU

Česta pitanja

NAJČEŠĆA PITANJA U VEZI DJEČIJE STOMATOLOGIJE

1 Kako pripremiti dijete za posjetu stomatologu?

Roditelji igraju glavnu ulogu u pripremi djeteta za posjetu stomatološkoj ordinaciji. Često se susrećemo sa roditeljima koji imaju strah od zubara, pa ga svjesno ili nesvjesno prenose i na svoje dijete kod koga se strah nije ni razvio. Prije svega, neophodno je razgovarati s djetetom o važnosti zdravlja zuba, objasniti djetetu zašto je važno da zubi budu zdravi i jaki, kao i zašto ih je potrebno svakodnevno prati. Kao pomoć dobro će vam doći slikovnice, koje to sve slikovito mogu objasniti, a uz to je poželjno u priču uvesti i ulogu stomatologa. Dijete ne treba strašiti sa odlaskom kod zubara i svoje strahove, ukoliko postoje, nikako ispoljavati pred djetetom, jer redovan odlazak stomatologu prolazi bezbolno, čak i kod većine stomatoloških intervencija.

2 Da li se djeci daje lokalna anestezija?

Najmlađim pacijentima pristupamo s posebnom pažnjom. Za umanjivanje nelagodnosti koristi se lokalna anestezija prilagođena dječijem uzrastu. U savremenoj stomatologiji, imamo na raspolaganju različite vrste lokalnih anestetika i specifične špriceve. Da bismo dodatno umanjili osećaj boli, mjesto uboda igle prethodno površinski anesteziramo. Naš cilj je pružiti bezbolno i sigurno iskustvo, gradeći povjerenje i njegujući brigu o oralnom zdravlju od najranijih godina.

3 Šta je cirkularni karijes?

Cirkularni karijes, poznat i kao karijes u ranom djetinjstvu ili sindrom flašice, predstavlja jedinstvenu formu zubnih problema koja pogađa mliječne zube kod djece, najčešće u periodu do druge ili treće godine života.

Izazov sa cirkularnim karijesom leži u njegovoj brzoj progresiji. Ovo stanje, ukoliko se ne tretira na odgovarajući i pravovremeni način, može dovesti do ozbiljnih posljedica. Često se dešava da roditelji postanu svesni ozbiljnosti situacije tek kada se pojave vidljivi simptomi ili kada posljedice postanu očigledne. Stoga je jedina preventiva redovna kontrola i rani prvi odlasci kod stomatologa.

Kao kod svakog oboljenja i cirkularni karijes prolazi kroz svoje specifične etape. U prvoj fazi, pojavljuju se bijele mrlje na površini mliječnih zuba, uglavnom duž ivice gdje se zub susreće sa desnima.

Za roditelje, ključni trenutak je prepoznavanje ovih bijelih mrlja na zubima njihovog djeteta, jer se u ovoj ranoj fazi karijes može efikasno zaustaviti.

Svaka naredna faza koja uključuje strukturalne promjene zahtjeva odgovarajuće tretmane, poput plombi ili specifičnih krunica prilagođenih djeci.

Iz ovog razloga, naglašava se važnost praćenja i intervenisanja kod promjena na mliječnim zubima kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice.


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.