fbpx

Izbjeljivanje zubi – Cijena i Informacije

Cijenu izbjeljivanja zubi  u  Aurum Dental Centru, te različite načine plaćanja i popuste možete saznati u našem cjenovniku.

Cijena izbjeljivanja zubi

Zašto izbjeljivanje zubi ima svoju "cijenu"?

Izbjeljivanje zubi kod stomatologa nudi vam svjetlije / bijele zube za manje od dva sata vremena.

 

Hajde da se malo suočimo i sa ovim problemom, jer mnogima od nas, naši biserni zubi su postali blistavo žuti. Godine, navike u ishrani i pijenju, duvan, kao i mnoštvo toga mogu dovesti do promjene boje zubi. Čak i onima koji im pružaju posebnu pažnju nije lako održati bijelu boju kakvu su imali kao djeca.

 

Upravo zbog toga izbjeljivanje zuba predstavlja najtraženiji postupak u estetskoj stomatologiji. Bleachorexia – ovisnost o izbjeljivanju zubi sve se više spominje, jer sa sobom nosi teške posljedice.

Prema istraživanjima iz SAD-a pokazalo se da čak 40% stomatologa strahuje da pacijenti previše izbjeljuju zube.

Prebijeli zubi odaju vještački izgled, oslabljuju ih, te oni postaju krhki i preosjetljivi.

Mnoge poznate ličnosti poslije nekoliko godina intezivnog izbjeljivanja, progovorile su o svojoj ovisnosti i koliko je štetno pretjerivanje.

 

 

Ukoliko želja i potreba za obnovljenim bijelim osmijehom postoji  odgovorićemo na najčešće postavljana pitanja i upoznati se sa jednim od najtraženijih estetskih zahvata u oblasti stomatologije:

 

 

 • Da li je izbjeljivanje zuba sigurno za zube ?
 • Da li je izbjeljivanje opasno za zdravlje ?
 • Da li je izbjeljivanje trajno ?

 

Ako i vas muče ova, kao i slična pitanja, onda ste na pravom mjestu.

 

ZAŠTO IZBJELJIVATI ZUBE?

 

Izbjeljivanje zubi nekada je bilo dostupno samo holivudskim zvijezdama, danas to više nije tako.

Napredak u tehnologiji dozvolio je izbjeljivanje dostupno gotovo svima i za dosta manje novca nego što mislite.

 

 

Mnogo je razloga za izbjeljivanje zubi, nekoliko je ključnih:

 

 • Bijeli zubi mogu učiniti veliku razliku u vašem izgledu
 • Žuti zubi mogu sakriti osmijeh sa vašeg lica
 • Želite li promjenu u vašem izgledu; bijeli zubi daju odličan efekat, osim vizuelnog, zagarantovano vraćaju osmijeh na lice, a samim tim vaša promjena se očitava i na višem nivou ( da ne spominjemo da je povoljnije od ostalih estetskih zahvata ili botoxa )
 • Stvaranje ujednačenog izgleda / boje; nekim ljudima se diskoloracije javljaju na vrhu ili dnu zuba ili na jednom zubu

 

 

DA LI IMA SMISLA RADITI IZBJELJIVANJE ZUBI ?

 

Izbjeljivanje se sigurno ne radi iz zdravstvenih razloga, ali to ne znači da ovaj postupak nema svoju vrijednost.

Svi pacijenti odmah po završetku postupka osjećali su se zadovoljno, samopouzdanije i ljepše.

Čim se osjećate sigurnije u sebe, zahvat ima smisla.

 

Izbjeljivanje zuba predstavlja siguran i relativno povoljan način za poboljšanje vašeg fizičkog izgleda.

U medijima je u jednom trenutku dobilo negativnu konotaciju zbog svojih ograničenja, koja se odnose na trudnice i dojilje, što su u suštini samo mjere opreza.

 

Ako pitate stomatologa da li je izbjeljivanje loše za zube, odgovoriće vam da nije. Svaki stomatološki postupak može da ima svoje nuspojave, međutim kada je riječ o izbjeljivanju, ono sigurno nije opasno.

 

 

ZAŠTO ZUBI POSTAJU ŽUTI?

 

Vaša zubna caklina formira se još u fetusu. Upravo ona daje zubima bijelu boju, uključujući mliječne zube, kao i stalne kada odrastete.

Naravno zubi nisu 100% bijeli, ali imaju svoju caklinu i svjetlinu kada ste mladi.

To je zato što još niste bili izloženi svim faktorima koji mogu učiniti da vaša caklina izgubi sjaj.

 

Vremenom vaša caklina počinje da se troši. Na taj način otkriva nam se tamnije tkivo koje okružuje živce i krvne žile u zubima. Nema načina da se zaustavi ova prirodna erozija, pa možemo primjetiti da nam zubi sve više dobijaju neku sivu boju.

 

Istovremeno, zubi takođe mogu dobijati i mrlje.

 

Infografika izbjeljivanje zubi

 

Žuti zubi uglavnom nisu odraz loše higijene, genetika igra veliku ulogu, a teško je očekivati i da ćemo se lako odreći kofeinskih napitaka koji nam u velikoj mjeri potamnjuju zube.

 

 

 

RAZLIČITI NAČINI IZBJELJIVANJA ZUBI

 

U današnje vrijeme na tržištu je mnogo preparata koji omogućavaju samostalno izbjeljivanje zubi kod kuće, stoga se mnogi pitaju da li je sigurno.

Ukratko ćemo opisati proces izbjeljivanja u stomatološkoj ordinaciji, pa sami prosudite o razlikama i učinkovitosti.

 

IZBJELJIVANJE U STOMATOLOŠKOJ ORDINACIJI

 

Izbjeljivanje kod stomatologa nudi vam svjetlije / bijele zube za manje od dva sata vremena.

Gel koji se stavlja na zube počinje sa dejstvom čim se primjeni i postupak prolazi bez ikakvih nelagodnosti.

 

Postupak je u potpunosti siguran i sprovodi ga stomatolog.

Započinje otklanjanjem kamenca, odnosno tvrdih i mekih naslaga, te poliranjem zubi, zatim se aplicira gel za zaštitu linije desni i proces samog izbjeljivanja može da počne .

Gel za izbjeljivanje zubi aplicira se u dve - tri serije po 15 / 20 / 25 minuta.  Savjetuje se jedna do tri nijanse izbjeljivanja, kao preporuka za pacijente koji započinju proces bijeljenja zubi.

Po samom završetku pacijentima se nanosi i zaštita protiv preosjetljivosti zubi. Efekat je odmah vidljiv.

 

Savjete i preporuke za dalju njegu dobijeta od vašeg stomatologa, a uglavnom se ogledaju u suzdržavanju od obojenih napitaka, poput kafe i gaziranih sokova ( 48 časova ), kako bi proces u potpunosti bio uspješan.

 

 

TRAKICE ZA IZBJELJIVANJE ZUBI

 

Daleko najpovoljnija opcija na tržištu kada je izbjeljivanje zubi u pitanju. Ovakve proizvode možete pronaći u drogerijama i apotekama.

 

Važno je znati da gel koji koriste stomatolozi dosta je blaži u odnosu na ove, samim tim može doći do neželjenih reakcija, poput preosjetljivosti zubi ili mogućih opekotina. Ovakvi proizvodi nisu individualno prilagođeni pacijentu, te krajni efekat može biti nezadovoljavajući.

 

 

PREDNOSTI I MANE

 

Kao i sa bilo kojim procesom estetske stomatologije, izbjeljivanje zuba ima svoje prednosti I mane. Pokušaćemo dati odgovore na najčešća pitanja i dileme, pa se nadamo da će vam pomoći.

 

 

PITANJE: Da li je izbjeljivanje štetno?

 

PREDNOST – Izbjeljivanje zuba nije opasno. Sam proces može da dovede do povećane osjetljivosti zubi, jer otvara unutrašnje kanale zuba. Na taj način se zub izbjeljuje.

Da bi se spriječila osjetljivost, najbolje je koristiti preparat koji u sebi sadrži fluor i kalijum nitrat, koji dodatno djeluju kao zaštita.

U slučaju pojave osjetljivosti zubi poslije procesa izbjeljivanja, nelagoda je prolazna najčešće u roku 24 sata i nije opasna po vaše zube.

 

MANA – Nije preporučljivo za trudnice i dojilje. Ovo je upravo i razlog zbog koga se svi pitaju da li je izbjeljivanje štetno. Kao što smo već na početku teksta i rekli, u pitanju su samo mjere opreza, jer ove dve kategorije društva ( svima drage ☺ ) želimo zaštiti od svih neželjenih efekata, pa i od same moguće osjetljivosti zuba.

 

 

PITANJE: Koliko vremenski traje proces izbjeljivanja?

 

PREDNOST – Izbjeljivanje završavate jednom posjetom stomatologu, tačnije u roku od 1 do 2 sata. Efekat je odmah uočljiv, a sa savjetima i preporukama stomatologa suzdržavate se od nekih namirnica još 48 časova.

 

MANA – Proces koji nije ispoštovan u potpunosti od strane vašeg stomatologa ili vas samih poslije procesa izbjeljivanja može zahtjevati ponavljanje postupka.

 

 

PITANJE: Da li je izbjeljivanje loše po zdravlje?

 

PREDNOST - Najčešće se postavlja upravo ovo pitanje. Ne postoje klinički dokazi koji ukazuju na to da je štetno po vaše cjelokupno zdravlje. Postupak je ograničen na usta, a hemikalije nisu toliko jake da bi načinile štetu vašem organizmu. Studije nisu otkrile dugoročne implikacije na zdravlje.

 

 

PITANJE: Da li je izbjeljivanje zuba trajno?

 

MANA – Kao i prethodno pitanje, možemo reći da je i ovo u top 3 po učestalosti. Odgovor je NE, izbjeljivanje zubi nije trajno. Izbjeljivanjem zuba ne možemo zaustaviti prirodne procese našeg organizma, samim tim zubi će vremenom ponovo potamniti. Isto tako obojeni napitci igraju veliku ulogu, kao i samo sprovođenje oralne higijene. U budućnosti, izbjeljivanje će se sigurno morati ponoviti, a naša preporuka je da to ne činite unutar iste godine.

PITANJE: Da li će mi izbjeljivanje zuba vratiti samopouzdanje?

 

PREDNOST – Na ovakva pitanja možemo sa sigurnošću odgovoriti da će vam izbjeljivanje sigurno vratiti osmijeh na lice, jer ćete biti ponosni na svoje zube i sa zadovoljstvom ih pokazivati. Isto tako smo sigurni da će vam biti od pomoći u komunikaciji sa drugim ljudima, jer smo svjedoci koliko često se ljudi srame i imaju problem pri uspostavljanju kontakta kada imaju neke od estetskih nedostataka u pogledu stomatologije.

 

 

PITANJE: Da li je izbjeljivanje sigurno za liječene zube i zube sa ispunima?

 

PREDNOST – Da, jeste. Izbjeljivanje neće štetiti drugim intervencijama koje ste imali. Čak je i preporučljivo kada dođe do diskoloracije zuba usljed liječenja, pogotovo kada su prednji zubi u pitanju. Međutim, imajte na umu da ovo ipak treba da obavi stomatolog. Ne možete izbjeliti krunu, ispune i druge radove, poput nadogradnji.

 

 

PITANJE: Da li je štetno po zubnu caklinu?

 

PREDNOST – Ne, nema dokaza da je štetno, ne čini zube mekšim, niti mijenja površinu zuba.

 

 

PITANJE: Da li je opasno često izbjeljivanje zuba?

 

Ustanovili smo da izbjeljivanje zubi nije štetno. Da li je štetno ako se ponavlja?  Odgovor će opet biti da nije štetno, ALI ako to radi stručna osoba i na pravilan način. Svako pretjerivanje nije dobro, kao i pretjerivanje u hrani, piću, vježbanju, isto vrijedi i za izbjeljivanje zuba. Nemojte koristiti trake za izbjeljivanje svakodnevno, takođe nemojte izbjeljivanje zuba kod stomatologa ponavljati svaka 2 mjeseca. Na ovakav način samo sebi možete stvoriti problem.

 

Ako se pitate da li je izbjeljivanje zuba sigurno kada se radi povremeno i u dogovoru sa vašim stomatologom , odogovor je DA, u ovom slučaju je sigurno.

 

 

PITANJE: Da li vrijedi izbjeliti zube?

 

Ukoliko vam to mogućnosti dozvoljavaju, izbjeljivanje zuba je sigurno proces koji vrijedi obaviti. Ukoliko tražite dugoročno rješenje, koje nećete imati potrebu ponavljati, onda izbjeljivanje nije za vas. U tom slučaju treba se pozabaviti sa otkrivanjem razloga zašto su vaši zubi izgubili željenu boju i poraditi na tome ukoliko je moguće ( čest razlog predstavljaju cigarete i obojena pića, koja se ubuduće mogu konzumirati na slamku, a za cigarete znate već sami šta bi bilo poželjno ).

 

 

PITANJE: Da li je dovoljno redovno koristiti paste za zube koje izbjeljuju?

 

Paste za izbjeljivanje ne izbjeljuju zube. One jednostavno ne sadrže sastojke koji će vam izbjeliti zube, ali ih je poželjno koristiti poslije procesa izbjeljivanja zubi.

 

 

PITANJE: Trebam li izbjeliti zube?

 

Sada smo odgovorili na najčešće postavljanja pitanja u vezi izbjeljivanja zubi, objasnili vam da nije štetno ukoliko se pravilno izvodi i sigurni smo da sad već sami možete donjeti odluku.

 

Nakon što ste izbjelili vaše zube, oni neće ostati takvi bez ozbiljnog održavanja. Za kraj par brzih savjeta za održavanje zubi čistim i bijelim:

 

 

JEDNOSTAVNA NAČINA DA ODRŽITE SVOJE ZUBE BIJELIMA

 

 • Održavajte redovno pravilnu higijenu zubi
 • Koristite pastu za izbjeljivanje zubi
 • Obavite stomatološki pregled minimalno 2 puta godišnje
 • Obojena pića konzumirajte pomoću slamki
 • Izbacite duvanske proizvode ukoliko ih koristite

 

Vaš AURUM Dental Centar

 

 

Rate this post