fbpx

Upala zubnog mesa – Istraživanja – Prirodni lijekovi koji stvarno djeluju? 2020. god.

ŠTA RADITI SA UPALOM ZUBNOG MESA?

Natečeno zubno meso obično je znak nekog osnovnog problema, upala desni ( gingivitis ) ili infekcije. Postoje razne terapije za ovaj problem, neke od njih su i jednostavni kućni lijekovi,  ali redovna oralna higijena može biti dovoljna da se spriječi ovakva neprijatnost.

 

Svi koji imaju upalu desni obavezno se trebaju javiti svom stomatologu radi postavljanja tačne dijagnoze i terapije liječenja.

 

U ovom tekstu pokušaćemo vam opisati moguće uzroke upale zubnog mesa,ali i neke načine liječenja I kućne lijekove.

 

Uzroci upale

 

Uzrok natečenih desni može biti veoma jednostavan, poput ostataka čestica hrane u zube.

 

Primjerice, jedenje kokica može uzrokovati da se tvrdi komadići jezgre zaglave između zuba, ponekad se zadržavaju u desni. To lako može uzrokovati iritaciju za zubno meso i otekline na tom području.

 

Uglavnom  ovi simptomi ne traju dugo i nestati će zahvaljujući redovnom održavanju oralne higijene.

 

UPALA DESNI ( GINGIVITIS )

Gingivitis je stadij bolesti desni koji uzrokuje oticanje i iritaciju desni. Česte su situacije da osoba ne zna da ima gingivitis i osjeća samo blagu bol ili osjetljivost. Međutim, za zubno meso liječenje je vrlo važno.

 

Bez liječenja, gingivitis se može razviti u ozbiljnu infekciju desni, koja se naziva parodontitis ili parodontna bolest.

 

Simptomi koji takođe mogu ukazivati na parodontitis:

 

 • Ružan okus u ustima
 • Loš zadah koji ne prolazi ni poslije čišćenja usne šupljine
 • Osjetljivi zubi
 • Klimavi zubi ili gubitak zuba
 • Crvene, bolne desni
 • Bol pri žvakanju
 • Krvarenje desni
 • Povlačenje desni
 • Promjena zagriza zuba

 

Upala zubnog mesa u trudnoći

Upala zubnog mesa u trudnoci

Otečene desni se mogu pojaviti i kada je osoba trudna, čak i ako ima savršeno oralno zdravlje.

 

Trudnoća uzrokuje značajne i brze promjene hormona. Ti hormoni koji se mijenjaju mogu uveliko  povećati dotok krvi u desni, uzrokujući njihovo oticanje.

 

INFEKCIJE

 

Infekcije se mogu pojaviti u ustima i dovesti do problema natečenih desni.

 

Na primjer, hronične infekcije poput herpesa mogu dovesti do komplikacija koje uzrokuju natečene desni. Komplikacije od zaraženih zuba, poput apscesa, također mogu dovesti do oticanja, naročito na jednom području desni.

 

MOGUĆI UZROCI OTEKLIH DESNI

 

 • Nuspojave nekih lijekova
 • pothranjenost
 • osjetljivost na oralne proizvode, poput sastojaka u pasti za zube ili u vodi za ispiranje usta
 • nošenje neprikladnih proteza, krunica ili drugih zubnih uređaja

 

 

U svakom slučaju odlazak stomatologu je važan, a on će zajedno sa vama pregledati zubno meso i druge simptome, i proći kroz istoriju bolesti radi utvrđivanja osnovnog uzroka problema.

 

 

TERAPIJA

 

Terapija natečenih desni započinje posjetom stomatologa.

 

Ako redovno odlazite na kontrole i čistite kamenac sa zuba, vaš stomatolog može identificirati i spriječiti probleme oralnog zdravlja prije nego što prouzroče ozbiljne probleme.

 

Vrsta lijekova ili liječenja koje stomatolog preporučuje ovise o uzroku.

 

Problem se otklanja najčešće primjenom adekvatne vodice za ispiranje usne šupljine, masti ili paste za zube.

 

PREVENCIJA

 

Redovne kontrole smo spomenuli već nekoliko puta, ali u slučaju pojave natečenih desni, ključno je otići na pregled kod stomatologa kako bi se otpočela pravilna terapija.

 

Kako spriječiti oticanje desni i ublažiti simptome:

 

 • pranje zuba, minimalno dva puta dnevno ili nakon svakog obroka
 • redovno korištenje konca za zube
 • koristite nježne oralne proizvode poput paste za zube I vodice za ispiranje usta
 • izbjegavajte slatke napitke, pospješuju nakupljanje bakterija u ustima
 • izbjegavajte duvan, uključujući pušenje ili žvakanje
 • izbjegavajte alkohol i alkoholna sredstva za ispiranje usta, jer alkohol može isušiti i nadražiti desni
 • izbjegavajte oštre namirnice poput čipsa, sjemenki i kokica koje se mogu zaglaviti u zubnom mesu i uzrokovati bol

 

 

VAŽNO JE NAPOMENUTI DA SU OVI SAVJETI SAMO DOPUNA PRAVILNOJ DIJAGNOZI I LIJEČENJU. NATEČENE ILI BOLNE DESNI ČESTO SIGNALIZIRAJU VEĆI PROBLEM. IGNORISANJE MOŽE DOVESTI DO DUGOROČNOG POGORŠANJA STANJA I POTREBE ZA VEĆIM INTERVENCIJAMA.

 

 

KUĆNI LIJEKOVI ZA UPALJENE DESNI

 

Iako će održavanje redovne oralne higijene u mnogim slučajevima zaštititi zube i desni od zdravstvenih problema, oni se ipak mogu pojaviti.

 

Ako dođe do simptomi poput natečenih  desni, postoje neki kućni lijekovi koji obećavaju olakšanje. U nastavku ih detaljnije obrađujemo:

 

 

SLANA VODA

 

Ispiranje usne šupljine morskom vodom ( otopinom morske soli u mlakoj vodi ) može poboljšati oralno zdravlje i umiriti upalu desni. Studija predstavljena u časopisu PLOS One primjećuje da je ispiranje desni slanom vodom podstaklo zacjeljivanje rana. Savjet plus: prilikom grlobolje takođe se savjetuje grgljanje slane vode.

 

Priprema slane vode je jednostavna ( 1 čajna žličica soli u 1 šolji tople vode ), trebalo bi biti dovoljno za svako ispiranje. Kada se so rastopi, potrebno je lagano mućkati slanu vodu oko 30 sekundi prije nego što se ispljune i postupak ponavljati dok imate otopine, tri puta dnevno.

 

 

ETERIČNA ULJA

 

Neka eterična ulja također mogu pomoći pri održavanju oralnog zdravlja.

 

Studija u časopisu Evidence-Based Dentistry bilježi da ispiranje usta koje sadrži eterična ulja smanjuje plak i upalu kod ljudi koji imaju gingivitis , te se pokazalo učinkovitije od većine vodica za ispiranje usne šupljine.

 

Studija u časopisu European Journal of Dentistry bilježi da su eterična ulja timijana, metvice, klinčića i čajevca posebno korisna u sprječavanju rasta klica koje mogu dovesti do uobičajenih oralnih problema.

 

Još jedna studija, objavljena u časopisu Clinical and Diagnostic Research, također je otkrila da ispiranje usta koje sadrži ulje limunske trave smanjuje plak. Također je smanjila druge znakove gingivitisa učinkovitije od uobičajenih vodica za ispiranje usta. Stručnjaci, međutim, napominju da je potrebno daljnje istraživanje.

 

Prije upotrebe bilo koje vode za ispiranje usta koja sadrži eterična ulja za liječenje natečenih desni, trebali bi provjeriti da ne sadrži druge oštre sastojke, poput alkohola. Ovi sastojci mogu dodatno nadražiti desni.

 

 

ALOE VERA

 

Blagodati aloe vere su mnogobrojne, a jedna od njih može biti od velike koristi za upaljeno zubno meso.

 

U International Journal of Dental Hygiene primjećuju da trenutna istraživanja pokazuju da gel aloe vere smanjuje upalu desni i gingivitis. Međutim, studija također primjećuje da aloe vera nije značajno bolja od lijekova za ispiranje usta.

 

Istraživanje ne pokazuje da aloe vera može u potpunosti izliječiti ili liječiti plak i gingivitis. Stoga možemo zaključiti da ona može ublažiti i olakšati trenutne simptome.

 

Mnogi proizvođači vodica za ispiranje usta koriste aloe veru kao aktivni sastojak. Mućkanje ovih vodica nekoliko minuta prije nego što se ispljune, može ublažiti stanje upaljenih desni.

 

 

KURKUMA

 

Sve popularniji žuti začin , inače neizostavan u indijskim jelima, također može pomoći kod upale zubnog mesa.

 

Studija u National Journal of Maxillofacial Surgery otkrila je da kurkuma gel može učinkovito pomoći u kontroliranju plaka u ustima i smanjiti simptome gingivitisa. Istraživači primjećuju da je to možda posljedica njegovog protuupalnog dejstva.

 

Na tržištu se može pronaći kurkuma gel ili prašak za četkanje zuba. Primjena takvog proizvoda na zube, nakon svakodnevnog četkanja može pomoći u smanjenju plaka i natečenih desni.

 

 

 

KADA POSJETITI STOMATOLOGA?

Čim prije potrebno je otići na stomatološki pregled. Kućni lijekovi mogu pomoći privremeno, riješiti iritantno oticanje desni, ali oni nisu zamjena za dijagnozu i pravilno liječenje.

 

Zanemarivanje upaljenog zubnog mesa može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Svi koji imaju natečene desni trebaju potražiti stomatologa radi uspostavljanja dijagnoze i liječenja.

 

 

ZAKLJUČAK

Natečene, upaljene desni u većini slučajeva nisu razlog za zabrinutost.

 

Međutim, stanje upaljenih, bolnih desni koje traje duže od 1-2 dana može biti znak problema poput gingivitisa, parodontitisa ili apscesa zuba. Ako se još pojavi i povišena temperatura, neophodno je odmah kontaktirati svog stomatologa.

 

 

IZVOR:

Rate this post

No Comments Yet.

Leave a comment