Zubni implantati. Različite vrste zubnih implantata.

Kako odabrati pravi za sebe?

Razmišljate o ugradnji zubnih implantata? Opravdano je imati mnogo pitanja. Zubni implantati jedan su od najtraženijih tretmana za nadoknadu izgubljenog zuba ili više njih. Uz sve različite vrste dostupnih zubnih implantata, kako znati koji je pravi za vas i da li se uopšte interesujete o kvalitetu zubnog implantata koji trebate ugraditi?

Zubni implantati. Različite vrste zubnih implantata.

Zašto zubni implantati?

Naši zubi igraju ključnu ulogu u svakodnevnom životu, ne samo za grickanje i žvakanje hrane, već i za govor i estetiku. Međutim, gubitak zuba može se dogoditi iz različitih razloga, kao što su karijes, trauma ili starenje, što može imati značajne posljedice na život, a zubni implantati postali su najbolje rješenje za rješavanje ovih problema. 

 

Posljedice gubitka zuba 

Kada gubimo zube, vilična kost ispod njih također propada, što dovodi do gubitka kosti. To može dovesti do promjena u strukturi lica, poput opuštenog izgleda, zbog čega ljudi mogu izgledati starije od svoje stvarne dobi. Štaviše, gubitak zuba također može uzrokovati poteškoće u žvakanju i govoru, što dovodi do nelagode i srama, može uticati na samopouzdanje, koje dovodi do socijalne anksioznosti i drugih emocionalnih problema. Ovo su samo neki od najčešćih problema, a kako se zaista osjećaju osobe kojima nedostaju pojedini ili svi zubi, najbolje znaju oni sami.

Prednosti zubnih implantata

Zubni implantati nude nekoliko prednosti u odnosu na druge opcije, kao što su proteze za zube ili mostovi. Prije svega predstavljaju doživotno rješenje uz pravilnu higijenu. Za razliku od tradicionalnih proteza ili mostova, zubni implantati izrađeni su od izdržljivih materijala poput titanijuma, te su otporni na propadanje i oštećenja. Oni mogu nadoknaditi jedan ili više zuba (revolucionarno rješenje All on 4 nadoknadiće sve zube jedne vilice na samo 4 zubna implantata). Zubni implantati pomažu u očuvanju vilične kosti, sprječavajući dalji gubitak koštane mase. Također olakšavaju oralnu higijenu, jer se lakše čiste od proteza ili mostova.

Poboljšan izgled i samopouzdanje

Zubni implantati mogu vratiti vaš osmijeh na lice i poboljšati njegovu estetiku, povećati samopouzdanje. Dizajnirani su da izgledaju i da ih osjećate kao prirodne zube, što ih čini idealnim izborom za ljude koji žele prirodan izgled osmijeha i lica, te omogućavaju uživanje u hrani, jasan govor i samouvjereno osmjehivanje.

Na tržištu je više brendova zubnih implantata, ali prije samog analiziranja kvaliteta zubnih implantata, neophodno je spomenuti vještinu implantologa kojem povjeravate svoj zahvat. Ugradnja zubnih implantata zahtijeva veliko iskustvo i znanje, kako bi se osigurao uspjeh vašeg postupka dentalne implantacije. U našem timu implantologijom se bavi maksilofacijalni hirurg, što mogućnost komplikacija svodi na minimum.

Zubni Implantati Zubar Banja Luka Straumann Banja Luka Aurum Dental Centar

NAJBOLJI BREND DENTALNIH IMPLANTATA: STRAUMANN

Švicarski brend Straumann smatra se vodećim brendom dentalnih implantata na globalnom tržištu. Svjetski proizvođač broj 1, Straumann, začetnik je mnogih tehnologija i tehnika u implantologiji. Ove implantate, koje ujedno i naši implantolozi preporučuju i koriste, daju najbolje rezultate. Kompanija Straumman garantuje pouzdanost i osigurava trajnost svojih implantata. Drugi razlog zašto je ovaj brend implantata toliko popularan kod implantologa je predvidljivost rezultata terapije i lakoća kojom se implantat može postaviti, kao i održavati, te vremenom korigovati ili mijenjati protetski dio rada, odnosno završne krune koje se postavljaju na implantate. S više od 60 godina iskustva, švicarska kompanija je kvalitetom svojih proizvoda stekla povjerenje stručnjaka i pacijenata. Sve te prednosti navele su i nas da odaberemo brend Straumman za zubne implantate. Straumann koji se smatra najboljim brendom zubnih implantata dostupnim na svjetskom tržištu, omogućuva nam da našim pacijentima osigiuramo najbolji tretman sa doživotnom garancijom.

Nobel Biocare

Nobel Biocare je također švicarski brend. Ima dobar ugled među stomatolozima, ali i pacijentima. Nobel Biocare implantati nude širok raspon implantata koji odgovaraju različitim situacijama s kostima vilice. Iako je njihov omjer kvaliteta i cijene zadovoljavajući, Nobel Biocare implantati ne zauzimaju prvo mjesto u svijetu zubnih implantata.

PREMIUM IMPLANTATE na tržištu predstavljaju proizvođači Straumann-a, Nobel BioCare-a,  te implantati distribucije Dentsply Implants-a. Njihova nabavna cijena je najviša, ali i opravdana. Iza ovih brendova stoji  preko 30 godina kliničkog i laboratorijskog istraživanja (Straumann preko 60 godina), te se implantolozi mogu osloniti na njih i sa velikom sigurnošću planirati tok terapije.

Sastav ovih implantata je čisti titanijum ( commercially pure titanium ) III I IV razreda koji je potpuno biokompatibilan ( ne izaziva alergijske reakcije ) i putem oseointegracije potpuno srastaju s kosti. Industrijski proces dobijanja čistog titanijuma bez primjesa drugih metala je dosta složen proces, što takođe utiče na nešto višu cijenu ovih implantata.

Jedini metal u leguri sa titanijumom koji poboljšava svojstva implantata je CIRKON ( nalazi se odmah ispod titanijuma na tabeli periodnog sistema elemenata, što im daje slične prirodne osobine i karakteristike ). Takvih implantata je malo na tržištu, to su određeni tipovi Straumann implantata pod imenom Roxolid SLActive, te PURE Ceramic, izrađen od 100% Y-TZP cirkonijuma ), što takođe značajno utiče na cijenu implantata. Kako stomatologija svakodnevno napreduje, tako je i kompanija Straumann izbacila dvije nove serije zubnih implantata Straumann BLX i TLX zubne implante.

Cijene Premium implantata se kreću od 600 do 800 eura.

Premijum implantate biraju pacijenti koji žele najbolje za sebe i svoje tijelo, ali se preporučuju i pacijentima koji imaju slabiji kvalitet i manji volumen kosti vilice, koja nam diktira mogućnost ugradnje zubnih implantata. Povoljniji implantati su uglavnom legure titanijuma s ostalim neplemenitim metalima.

Alpha-Bio-Tec 

MID-RANGE implantati najčešće su kopije uspješnih proizvođača, no ne odlikuje ih čisti titanijumski sastav. Tu spadaju proizvođači poput Alpha Bio Tec-a, kompanije koja posluje više od 25 godina i u vlasništvu je Nobel BioCare-a. Njihova cijena se kreće oko 300 - 500 eura.

Vjerovatno ste se nekad pitali zašto su velike cjenovne razlike u implantatima, a svi obavljaju istu funkciju? Nekada ste vidjeli reklamu “Zubni implantati za samo 300 €”, dok vam druga klinika daje ponudu za 600 € ? Sada ćemo pokušati da vam objasnimo šta je realnost i na šta trebate da obratite pažnju.

Danas na tržištu postoji više stotina proizvođača imlantata. Svaka stomatološka ustanova ima pravo da odabere implantate sa kojima će da radi (nekada presudnu ulogu ima i nabavna cijena), isto tako i svaki pacijent ima pravo na konačnu odluku koje implantate želi ugraditi u svoje tijelo, kojeg su porijekla i sastava, te kojeg kvaliteta materijala.

ZABLUDA: Svi zubni implantati su istog kvaliteta, te stoga treba odabrati najpovoljnije.

Nismo možda najbolji u poređenjima, ali kao što svaki automobil prevozi putnike, a nisu istog kvaliteta i cijene, kao ni udobnosti, sigurnosti, isto tako nije ista ni svaka kožna torba sa onom koja je imitira. Poređenja su nam manje ili više uspješna, samo još razmislite da se ovdje radi i o vašem zdravlju.

Često susrećete reklame sa OGROMNIM POPUSTIMA na cijenu implantata, realnost je da većina tih zubnih implantata nije na popustu, nego je to njihova stvarna cijena, ali zašto su oni toliko povoljniji od drugih?

Zubni implantat je titanijumski vijak koji se postavlja u kost, te imitira korjen izgubljenog zuba. Na njega se dodaje abatment (nosač krunice) i krunica kod nedostatka jednog zuba ili je implantat nosilac mosta / proteze kod većeg nedostatka zuba. Najvažnije karakteristike implantata su njegov oblik i priprema njegove titanijumske površine preko koje se implantat vezuje za kost.

Vodeći proizvođači implantata su prešli dalek put od početka primjene implantata, kada su implantati bili samo obični titanijumski vijci do današnjih implantata koji na svojoj površini imaju specijalne “premaze” koji podstiču proizvodnju kosti oko implantata, te brže vezivanje i srastanje uz kost.

LOW-COST varijante implantata najčešće se proizvode bez kliničkih istraživanja. S obzirom na sastav materijala koji su legura titanijuma s ostalim metalima (vanadij, aluminij, molibden, željezo …) manje su biokopatibilni, kompromitovana je oseointegracija (srastanje s kosti), te je povećan rizik nastanka alergijskih reakcija na primjese ostalih metala. Bez dugoročnih kliničkih istraživanja ne zna se zapravo niti dugovječnost tih implantata.

Zaključićemo, samo Premium implantati izrađeni su od čistog titanijuma (Straumann, Nobel), samim tim su i najsigurniji implantati za ugradnju. Sve ostale varijante sa primjesama rizikuju alergijske reakcije, imaju sporiji proces srastanja s kosti (nova serija Straumann implantata garantuje oseointegraciju gornje vilice za 2,5 mjeseca, dok je donja za čak 6 nedelja), te najnepoželjniju situaciju, a to je odbacivanje implantata. Tu su i dodatne tehničke razlike, značajne za izradu završne protetike, odnosno kruna.

GARANCIJA NA IMPLANTATE

Danas manje-više svi proizvođači nude doživotnu garanciju na implantate. Šta to zapravo znači?

U slučaju neoseointegriranog implantata ili propalog implantata zahvaćenog infekcijom, vaš stomatolog može izvaditi implant, te poslati ga na besplatnu zamjenu novim. Zvuči odlično, vaše tijelo odbaci implantat, loše održavanje oralne higijene izazove infekciju zbog čega izgubite implantat i vi dobijete novi, ali šta to sve nosi sa sobom? Vremenski drastično odgađanje dalje terapije (vađenje implantata –zarastanje rane i kosti – ugradnja novog implantata – vrijeme za oseointegraciju – nova protetska konstrukcija). Da li je to sve, iako je i ovo već poprilično previše? Kompromituje se i vaš postojeći protetski rad, konstrukcija na tom implantatu. Npr. zubni most će se morati iznova raditi, te taj trošak obično nije pokriven garancijom implantata. Ono što je malo olakšavajuće, jeste da većina ordinacija danas postavlja privremene radove, dok se uspješno ne okonča srastanje implantata za kost.

NAŠ SAVJET: Razmotrite ponudu implantata i vodite se kvalitetom, ne samo garancijom i ne onom čuvenom “Neće se to meni desiti”.

SAVJET PLUS: Pored odabira implantata, najbitnija stavka je odabir stomatologa i njegova stručnost. Specijalisti oralne hirurgije i maksilofacijalni hirurzi posebno su edukovani za hirurški dio implantološke terapije, dok su specijalisti protetike edukovani za protetsku nadogradnju tih implantata. To ne znači da ostali stomatolozi nemaju znanje ukoliko su vještine stekli pohađanjem stručnih edukacija. Isto tako i stručnost tima može uticati na cijenu postavljanja implantata.

U našem timu implantate postavlja maksilofacijalni hirurg (mi se volimo našaliti: Kada stomatolog opšte prakse nešto ne može, tu je oralni hirurg, a kada on ne može, onda vam preostaje samo maksilofacijalni hirurg; da ne čekamo takav razvoj događaja, maksilofacijalni hirurg vas odmah dočekuje). Zašto maksilofacijalni hirurg? Znanje, stručnost, dugogodišnje iskustvo, za rezultat su dali potpuno odsustvo bola, minimalni oporavak uz minimalni otok (naše iskustvo sa postavljanjem implantata pokazalo nam je da naši pacijenti nisu morali koristiti terapiju protiv bolova duže od jedne doze – jedna tebleta Brufena ili drugog analgetika). Kako bismo osigurali vrhunski kvalitet odlučili smo se za vodeće Straumann implantati iz serije SLA Roxolid®, pionire i pokretače razvoja dentalne implantologije sa unazad 60 godina iskustva uspješne ugradnje implantata pacijentima širom svijeta.

SLA Roxolid® je legura visoke performanse koja se sastoji od 15% cirkonijuma i 85% titanijuma, a posebno ih je dizajnirao Straumann za upotrebu u stomatološkoj implantologiji. Odlikuje ga velika čvrstoća i odlična sposobnost  oseointegracije, što ga čini prvim izborom materijala za smanjenu invazivnost. Njegova svojstva omogućavaju više mogućnosti liječenja kroz postavljanje implantata smanjenog promjera (Straumann® konični implantat Ø 2,9 mm) i kraćih (Straumann® Standard Plus 4 mm kratki implantat) implantata, posebno u slučajevima kada se može izbjeći nadogradnja kosti i veliki operativni zahvat sinus lift.

Zašto Straumann?

  • Vrhunski kvalitet i sigurnost proizvoda
  • Proizvodi su zasnovani na naučno-istraživačkom radu
  • Veliki  izbor implantata i odgovarajućih protetskih dijelova
  • Kontrolisana proizvodnja
  • Biološka kompatibilnost dijelova
  • Mikroprocesorsko praćenje proizvodnje i preciznost izrade dijelova
  • Proizvodi su dizajnirani za besprijekornu i jednostavnu primjenu kod svih hirurško-protetskih rješenja
Straumann Zubni Implantati Banja Luka Dozivotna Garancija Stomatoloska Ordinacija Banja Luka Aurum Dental Centar

Svaki Straumann implantat nosi garanciju na materijal, koja vam garantuje odsustvo bilo kakvih defekata materijala. Također, svaki Strauman implantatima jedinstveni serijski broj.

  • Doživotna garancija na implantate
  • 10 godina garancije na suprastrukturu / abatment
  • 5 godina garancije na protetski dio rada

Mi smo izabrali najbolje za naš rad, a vi birajte najbolje za sebe. 


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.