Fiksna proteza – Savjeti i održavanje

Aurum Dental Centar

Vjerovatno najčešći i najpopularniji način liječenja za malokluzije jeste fiksna proteza. U nekim slučajevima liječenja, čak i jedini način ispravljanja teških malokluzija.

U ovom tekstu ćemo pokušati da vam pružimo osnovne informacije o fiksnoj protezi, načinu održavanja i samom procesu postavljanja proteze.

Fiksna proteza dolazi sa klasičnim fiksiranim bravicama pričvršćenim za svaku zubnu ploču, a koje su povezane međusobno sa žicom (lukom). Žica se pruža u obliku idealnog zubnog luka i vrši potrebni napor kontinuiranim pritiskom na zube da bi ih premjestili u idealnu poziciju. Kako ne bi vršili previše pritiska, tretman se odvija u mnogim malim koracima.

 Vrste fiksnih proteza:

 • Metalne bravice
 • Keramičke bravice
 • Samoligirajuće bravice
 • Lingualna tehnika
 • Retainer za zube

  Metalne bravice

Robustan i pouzdan

Metalni držači su i danas standardna procedura u ortodonciji. Zbog široko rasprostranjene upotrebe tehnike fiksne proteze, ovaj oblik je široko prihvaćen od strane mladih pacijenata – postali su normalni i gotovo se više ne percipiraju kao estetski nepoželjni.

Prednosti metalnih bravica:

Metalni držači imaju manje vrijednosti trenja od drugih materijala. To znači da žica može dobro kliziti kroz držač i da sile trenja ne otežavaju njegovo kretanje.

Ovo ima veoma pozitivan efekat na tretman. Metalni nosači su olakšanje za praktičara jer se npr. kod umetanje žice može bolje prepoznati granica bravice.

Keramičke bravice

Transparentna i efikasna

Keramičke bravice su gotovo nevidljive, jer su kristalno čiste i zbog toga je vaš izgled zuba naročito atraktivan. Takođe, udobnost je naročito visoka. To znači da: možete uživati u svakodnevnom tretmanu, jer znate da vaše bravice ne samo da izgledaju svjetski dobro, već i vrlo efikasno ispravljaju zube.

Samoligirajuće bravice

Nježna korekcija zuba

Samoligirajuće bravice su takozvani pasivni samoligirajući nosač. Samoligiranje znači da se žica u držaču drži posebnim mehanizmom za zatvaranje. Zajedno sa specijalno prilagođenim bravicama, samoligirajući sistem nosača omogućava slobodnije kretanje bravicama i omogućava nježnu silu koja se koristi za neophodno kretanje zuba. Vrijeme tretmana se u prosjeku smanjuje za nekoliko mjeseci u poređenju sa konvencionalnim bravicama.

 Lingualna tehnika

Nevidljiv u unutrašnjosti zuba

Lingualna tehnika (lingual = jezično) su posebne jezičke bravice koje su zaljepljene na unutrašnjost zuba, tako da su korekcije zubnih malokluzija moguće bez da iko vidi fiksne bravice. U svijetu se radi sa ustanovljenim jezičkim sistemima Incognita i OrthoRobot-a.

Retainer za zube

Ispravljeni zubi do kraja života

Bez obzira na to koji metod tretmana se koristi, posle uspješnog tretmana, faza kasnijeg zadržavanja je veoma važna. Kako bi se spriječilo da se zubi ponovo iskrive i kako bi se stabilizovao idealan položaj zuba, fiksirani držači za pričvršćivanje (retainers) su zalijepljeni na unutrašnjost zuba.

“Labava” – odstranljiva kopča daje zubima prostor da se probiju. Ako su skoro svi stalni zubi probili, ali su krivi, dodaci (bravice i žice) moraju biti pričvršćeni za određene pokretače kako bi ih pomjerali žicom (lukom) u pravom smjeru.

 Procedura postavljanja fiksne proteze

Metalna žica se pruža u obliku idealnog zubnog luka i pomjera zube, primjenom sile, polako u idealnu poziciju. Kako ne bi vršili previše pritiska, tretman se odvija u mnogo malih koraka.

Luk se se podešava ponovo i ponovo dok se ne postigne željena korekcija. Većina ordinacija radi sa najmodernijom unaprijed programiranom multiband tehnologijom . Koristeći visokokvalitetne nosače sa niskim sadržajem nikla i bakra, kao i titanijumske i metalne lukove.

Alternativno, stomatolozi koriste estetske prozirne keramičke bravice i samoligirajuće bravice sa smanjenom silom. Ako želite da se bravice ne vide uopšte, preporučuje se lingualni tretman u kome su bravice zalijepljene na unutrašnjost zuba (lingalno). Nosači i trake su pričvršćene posebnim staklenim jonomerskim ljepilom. Emajl je samo ispoliran i očišćen.

Ljepilo za nosač napunjeno sa jonomernim staklom koji sadrži fluorid čuva fluorid tokom svakodnevnog četkanja.

Ovo obezbjeđuje kontinuiranu isporuku fluoridnih jona do emajla dok se vrijeme boravka povećava, a emajl u području ligamenata i bravica je zaštićen od demineralizacije. Osim toga, duboka fluoridaciju  je korisna kako bi se učvrstio emajl prije ugradnje fiksnih bravica.

Korisni savjeti za ishranu sa fiksnom protezom

Na početku liječenja sa fiksnom vezom za vas ili vaše dijete, u početku možete osjetiti da je izbor svakodnevne hrane sada ozbiljno ograničen. Zajedno s vama ćemo razgovarati o svim važnim pitanjima i tačkama u pogledu ishrane na dan pričvršćivanja bravica i metalnih žica. Sveobuhvatno razjašnjavamo koja namirnica može oštetiti nosače i koja je jednostavno neugodna kada se konzumira.

Fiksna proteza i ishrana

Vi ili vaše dijete treba izbjeći određenu hranu, jer se ovi nosači mogu inače oštetiti. Čvrsta, ljepljiva, mesna ili teška hrana može oštetiti zagrade i metalne žice. Treba prilagoditi navike u ishrani radi dobijanja fiksnih nosača. Uopšteno gledano, uvijek postoji opasnost da bravice ne mogu izdržati držanje tereta i mogu se razbiti ili odvojiti od zuba. Imajte na umu da oštećenje ortodontskog aparata obično ide ruku pod ruku sa produženjem trajanja terapije.

 Promenite navike u ishrani sa fiksnom protezom

Da biste zaštitili nosače i zaštitne bravice, ne morate se odreći svega. Većina hrane koju biste uobičajeno jeli, ali koja je suviše teška ili suviše tvrda za bravice, možete lako da isječete u komade veličine zalogaja.

Na taj način možete jednostavno žvakati sječeni obrok na manje komade bez rizika oštećenja bravica. Moraćete i da se naviknete na neobičan osjećaj prilikom jela, koji je izazvan fiksnim nosačima koji onemogućavaju potpuno slobodno kretanje zuba koje ste osjećali nekada. Osjećaj može biti neprijatniji, ali sa vremenom ćete se naviknuti.

Naročito u ovom periodu prilagođavanja preporučujemo da koristite samo meku ili tečnu hranu koja ne zahtjeva žvakanje. Jedite povrće, pitu ili jogurt kako biste zube zaštitili od nepotrebnog dodatnog stresa. Šta možete da jedete bez problema sa fiksnim nosačima? Vi ili vaše dijete možete jesti meku hranu. Ovo bolje funkcioniše u osjetljivim prvim danima i generalno minimizirate rizik od oštećenja fiksnih nosača. Osim toga, manje hrane ostaje na bravicama, tako da se olakšava stomatološka zaštita sa fiksnim ojačanjima.

 Slijedeća hrana se savjetuje:

 • Mekano kuvano povrće
 • Pire od krompira ili povrća
 • Meki sir
 • Jogurt
 • Supa
 • Mlijeko, kuvano ili prženo meso
 • Ribe bez kostiju
 • Tjestenina
 • Mekani hljeb bez tvrde kore
 • Jaja
 • Banane

Šta ne treba da jedeš sa fiksnom protezom?

Sa fiksnom protezom, trebalo bi da izbjegavaš naročito tvrdu hranu i žvakanje hrane, jer to može oštetiti bravice i biti neprijatno u prvih nekoliko dana. Osim teške hrane, trebalo bi da se uzdržite od ljepljive ili vlaknaste hrane.

Izbjegavanje slijedećih obroka (između ostalog) može učiniti ishranu sa fiksnim bravicama prijatnijom i takođe pojednostaviti zubnu zaštitu u velikoj mjeri:

 • orasi
 • zrna žitarica ili ljuspice
 • pire od kruške
 • čvrsta voća poput jabuke ili kruške
 • vlaknasto voće poput ananasa ili manga
 • čvrsto, sirovo povrće kao što su šargarepa ili krastavac
 • spanać
 • karamele
 • sladoled
 • žvakaće gume

Dodatne korisne informacije

Bez blagih promjena u navikama u ishrani, možete rizikovati oštećivanje fiksnih bravica i nepotrebno povećati napor zuba sa fiksnim bravicama. Uopšteno govoreći, slijedeći savjeti mogu da olakšaju vašu ishranu:

•  Isjecite tvrdu hranu u male komade

•  Jedite manje komade

•   Pijte vodu dok jedete

•   Čistite zube nakon svakog obroka

•   Koristite zubnu nit svakodnevno

Sve je stvar rutine

Na prvi pogled, neophodne promjene u ishrani sa fiksnim bravicama izgledaju veoma teške. Međutim, vi ili vaše dijete ćete utvrditi da ne morate odustati od uobičajenog kvaliteta života kada promjena postane dio svakodnevne rutine.

Uvijek imajte na umu da ćete postići brži, efikasniji i zdraviji cilj liječenja, sa lijepim, ravnim zubima i savršenim osmjehom.

Dogovorite potpuno besplatno specijalistički pregled.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.