Cirkonske krunice: Savršen osmijeh u tri posjete

Cirkonske krunice: Savršen osmijeh u tri posjete

Bezmetalne cirkonske krunice su sve popularniji izbor za estetski i funkcionalni popravak zuba. Razlog tome je njihova izuzetna čvrstina i  visoka estetika u odosu na metalkeramičke krune. U nastavku saznajte više o njihovim karakteristikama kao i zašto su bolje od metalnih. 

Svako od nas želi da ima savršene bijele zube i savršen osmijeh od kojeg zastaje dah. Međutim, nemaju svi tu sreću da imaju prirodne zube sa svim tim karakteristikama.

Ukoliko i vi imate problem sa tim da vaši zubi nisu savršeni, da postoje oštećenja, da je neki zub napukao, promjenio boju, ne brinite – pravo rješenje za to je ugradnja bezmetalnih krunica.

Kao prvo, važno je da objasnimo šta su to krunice, kao i koje vrste krunica postoje. 

Koje sve vrste krunica za zube postoje?

Postoji nekoliko vrsta krunica za zube koje se koriste u stomatologiji. 

Neki od najčešće korištenih tipova su:

1. Bezmetalne cirkonske krunice 

Ove krunice napravljene su od cirkona, keramičkog materijala koji je izuzetno otporan u pogledu čvrstoće, te se mogu koristiti kod pacijenata sa izuzetno jakim zagrizom te bruksizmom i odlično se uklapaju u prirodan oblik i boju zuba.

U našoj klinici se koriste cirkon krune IVOCLAR PRIME, IVOCLAR ESTETIC koje se sjeku u CAD CAM tehnologiji na najsavremenijoj Ivoclar PM7 glodalici.

2. Metalokeramičke krunice 

Krunice koje su napravljene od legura metala, na koje se ručno nanosi tečna keramika kod koje se pečenjem na visokim temperaturama i određenim pritiskom postiže hemijska veza te čvrstina, negativna strana ovih kruna je što može doći do oštećenja keramičkog sloja koji se teško repariše. Takođe u esteskom efektu zaostaju za bezmetalnim krunama, jer nemaju providnost zbog metalne baze. Kod ove vrste kruna u prošlosti rub je bio metalu te je bilo potrebno puno više brusiti postojeće zube pod desni da bi se sakrio tamni metalni rub.

3. Printane krunice u 3D printeru

Ova vrsta krunica je najnovija tehnika izrade kruna. Ove krune napravljene su od kompozitnog rezina,materijala koji se sastoji od smjese kompozitnog tečnog rezina(smole) i kompozitnog ljepila, te zrncima keramike koje se procesom polimerizacije u 3D printeru pretvaraju u čvrste krune.

Kod nas se koristi američki SPRINTRAY 3D printer. Ove krune su još uvijek nova tehnologija sa studijama čvrstine do 10 godina. Koriste se više kao probne krune da bi smo ustanovili zagriz, željenu boju i oblik za cirkon bezmetalne krune te kao privremene krune i rezini kao što su ONX TOUGH za izradu trajnih radova na implantatima.

4. Staklokeramičke krune 

Ovo su krunice sa najvećom transparencijom za najvišu estetiku te se koriste kod zuba koji nisu puno oštećeni te se mjenja samo oblik, kod ovih kruna se postiže najviša estetika. Ova vrsta kruna ne dozvoljava veće mostove i rade se isključivo kada je dobar zagriz jer su mekše od punih cirkonskih kruna. Zbog veće transparencije i najboje imitacije prirodnih zuba gubi se dio čvrstine što stavlja cirkonske krune u najčešći izbor za izradu zubnih kruna.

5. Inlay i Onlay 

Krunice od cirkona koje se ugrađuju unutar ili na griznoj površini zuba, koriste se kada nije potrebno brusiti cijeli zub a kompozitni ispun bi bio velik i gubila bi se čvrstina zuba, jer kod velikih plombi od kompozita često dolazi do fraktura zida zuba te ako su frakture ispod nivoa zubnog mesa nekada je potrebno čak i vađenje zuba ukoliko nije moguća izrada nadogradnji i zubnih kruna.

Koje sve probleme krunice mogu riješiti?

Krunica ili navlaka za zub je jedna vrsta protetskog rada koja se postavlja na izbrušeni dio zuba, a može se postaviti i kao most kada nedostaje jedan ili više zuba između postojećih zuba i na abatment na zubnom implantu. 

Ugradnjom krunice postiže se savršen prirodan izgled, a samim tim i ljepši osmijeh i poboljšana funkcija žvakanja.

Ugradnjom krunice možete riješite neke od sledećih problema:

  • Nezadovoljavajuća boja ili oblik zuba
  • Oštećeni zub koji se ne može popraviti plombom
  • Puknuti zub
  • Karijersom uništen zub
  • Nedostatak zuba kao most…

Postoji više vrsta krunica, ali svakako jedne od najboljih su cirkon krunice, veoma popularne u cijelom svijetu. 

U našoj ordinaciji postaraćemo se da ugradnjom cirkon krunice dođete do savršenog osmijeha, koji nećete skidati sa lica.

Šta su bezmetalne cirkonske krunice? 

Aurum dental nudi široku lepezu stomatoloških usluga, ali bezmetalne cirkonske krunice su jedna od naših specijalnosti. 

U našoj ordinaciji u srcu Banjaluke imate priliku da u samo tri posjete dođete do savršenog osmijeha. 

U nastavku ćemo vam objasniti zašto su bezmetalne cirkonske krunice toliko posebne. 

Sve što treba da znate o cirkon krunicama

Bezmetalne cirkonske krunice su vrsta estetskih zubnih protetskih nadoknada koje se koristi za vraćanje funkcije jako oštećenih zuba i ojačavanje zuba, te nadomjestak zuba koji nedostaju u vidu mosta ili kruna na implantatima. Ove krunice su napravljene od cirkona, visokokvalitetnog keramičkog materijala koji je izuzetno otporan na trošenje. 

Bezmetalne cirkonske krunice su transparentne i prirodno se uklapaju u boju vaših zuba, ili zuba u nijansi koju želite a što omogućuje estetski prirodan izgled i savršen osmijeh. 

Cirkon-keramika spada u najnaprednije materijale koji se koriste u stomatologiji i predstavljaju najbolje rješenje za izradu trajnih krunica.

Izrađuju se isključivo CAD-CAM tehnologijom – kompjuterizovanom tehnologijom koja osigurava izrazitu preciznost radova uz pomoć savremenih mašina.

Glavni uslovi za ugradnju krunica su biokompatibilnost, estetika i funkcionalnost. 

Upravo cirkon krunice ispunjavaju sva tri od navedenih uslova!

  • Biokompatibilnost

Do sada nije zabilježen nijedan slučaj u svijetu da je neko imao alergijsku reakciju na ovaj materijal, što ga čini 100% biokompatibilnim. Pored toga, na ovoj vrsti materijala se najteže zadržavaju bakterije što dovodi i do smanjena upale zbunog mesa.

  • Čvrstina i funkcionalnost

Cirkon keramičke krunice su veoma kvalitetne i čvrste što ih čini najboljim izborom za izradu zubnih kruna. One se izrađuju iz blokova cirkona koji imaju veliki izbor nijansi po bojama zuba a dodatno se i boje tako da je moguće izvesti bilo koju nijansu zuba što je veoma važno kada se mora nadomjestiti jedan ili nekoliko zuba koje treba prilagoditi postojećim zubima, veoma su transparentne je nemaju metalnu bazu i dobro pokrivaju sve promjene boje na zbrušenim zubima ili metalni odsaj nadogradnji pa zbog toga propuštaju svjetlost na način da najbolje oponašaju naše prirodne zube. Upravo zbog ove osobine osiguravaju vrhunsku estetiku po pitanju zuba. 

  • Funkcionalnost 

Kod cirkon-keramičkih krunica nemoguće je primijetiti da li se radi o prirodnim i pravim zubima ili krunicama, osim pri stomatološkom pregledu ili RTG snimku a  fizička svojstva i čvrstina su slični prirodnim zubima tako da ono što će svi kod vas primijetiti jeste savršen i blistav osmijeh.

Sve to se postiže u naredna tri koraka.

1. Pripremna faza

U prvoj posjeti, vaše zube ćemo pripremiti i digitalno skenirati zube za izradu digitalnog modela postojećeg stanja. Metoda skeniranja zuba umjesto klasičnog otiska je istinska revolucija u savremenoj stomatologiji, jer je preciznost otiska neuporedivo bolja od klasično otiska sa kašikom i otisnom masom, nema nagona na povraćanje kod pacijenata sa izraženim refleksom mučnine, te takođe postojeći digitalni otisak zauvijek ostaje u bazi te se može koristiti koliko god puta je potrebno  za slučaj oštećenja protetskog rada.

Nakon toga u smile design programu  dizajniramo vaše nove zube te nakon usaglašavanja oblika printamo u 3D printeru vaše privremene probne zube na kojima provjeravamo zagriz, ležanje kruna, oblik i ostale estetske komponente. Ove krune se privremeno cementiraju do izrade trajnih cirkon kruna radi zaštite postojećih brušenih zuba ili eventualno završetka terapije kao što su liječenje korijena zuba ili nakon vađenja zuba kada se čeka period zarastanja.

Prvog dana u našoj ordinaciji ćete provesti vrijeme koje obuhvata ovu pripremu u zavisnosti od broja zuba na koje ugrađujete krunice.

U našoj zubotehničkoj laboratoriji je potrebno maksimalno do tri sata da napravimo dizajn i da se naprave privremene krunice.

Nakon toga pacijent je slobodan a to je ujedno i period kada se sijeku cirkon krune te se vrši proces sinterovanja sirovog cirkona a to je proces koji traje do 11 sati na visokoj temperaturi i pritisku.

Obično sutradan počinje iduća faza.

2. Izrada krunice 

Tokom druge posjete, vaša obaveza će biti da isprobate definitivne krunice koje simuliraju vaše buduće zube. 

Kada probate definitvne krunice, onda ćemo zajedno analizirati kako izgledaju, da li je to ono što ste vi željeli i dogovoriti eventualne sitne izmjene ako mislite da su potrebne, te se ove krune dodatno boje i glaziraju što im daje prirodni sjaj što može potrajati dva do tri sata.

Ni ova posjeta vam neće uzeti više od sat do dva  vremena.

3. Postavljanje krunice na zub

Konačno, došli smo i do treće i ujedno posljednje posjete. 

Ovaj put slijedi završna proba i po saglasnosti pacijenta slijedi trajno cementiranje krunica.

Nakon toga stomatolozi iz Aurum dental centra će vam dati savjet kako da održavate higijenu zuba i biti će tu za sva vaša pitanja.

Ovaj posjet takođe jako kratko traje, a nakon njega ćete išetati sa osmijehom o kakvom oduvijek maštate.

Zašto su bezmetalne krunice bolje od metalnih?

Za kraj, donosimo vam 7 razloga zbog kojih su bezmetalne cirkon krunice bolje od metalnih. 

1. Estetski izgled

Bezmetalne cirkonske krunice su transparentne i prirodno se uklopavaju u boju vaših zuba, što omogućuje estetski prirodan izgled. Metalne krunice, pak, teže imitiraju boju prirodnih zuba zbog metalne baze na zubu i često mogu dati neprirodan izgled.

2. Trajnost 

Bezmetalne cirkonske krunice su izuzetno otporne na trošenje, što ih čini trajnijim od metalnih krunica kod kojih se često dešava trošenje keramike te dolazi do vidljivosti metalne podloge što je posebno vidljivo na grizim površinama zuba.

3. Sigurnost 

Bezmetalne cirkonske krunice ne sadrže nikakve metale i neće reagirati s metalima u vašim zubima, te neće otpuštati pigmente u meka tkiva oko zuba što se često dešava kod metalkeramičkih kruna gdje dolazi do tamne prebojenosti zubnog mesa čije uklanjanje zahtjeva lasere i skupu terapiju čak i kada se zamjene krune ostaje prebojenost desni.

4. Biokompatibilnost 

Bezmetalne krunice su biokompatibilne i ne uzrokuju alergijske reakcije ili infekcije.

5. Održavanje 

Bezmetalne krunice se manje skupljaju kamenac, što ih čini lakšim za održavanje.

Ipak, svaka vrsta krunica ima svoje prednosti i nedostatke, te se preporučuje da se posavjetujte sa vašim stomatologom koji će vam preporučiti najbolju opciju za vaš slučaj.

Nadamo se da je ovaj tekst bio edukativan, ali i inspirativan. 

Da li se sada osjećate spremni za svoj savršen osmijeh sa cirkon krunicama?

Kontaktirajte nas već danas! 

Svoje konsultacije možete zakazati online ovdje ili pozivom na broj: +387 65 431 290

Čekamo vas u Banjaluci!


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.