Kako odabrati idealnu četkicu za zube?

Savjeti pri kupovini.

Mnogi će se zapitati da li je to toliko bitno. Ovdje smo da vam pojasnimo ključne stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine zubne četkice, odnosno četkice za zube,  pogotovo danas kada na tržištu imate izuzetno širok izbor i mnoštvo marketinških savjeta. Složićete se sa nama da je četkica za zube osnovno sredstvo za očuvanje vašeg zdravog osmijeha, pa da krenemo…

Kako odabrati idealnu četkicu za zube?

Tvrdoća četkice

Najbitniji aspekt vaše četkice za zube. Mekane do srednje mekane – najbolji izbor. Naši stomatolozi preporučuju mekanije dlačice, jer su nježnije prema gleđi zuba i desnima, naročito kod osoba koje smatraju da je potrebno snažno četkati zube prilikom pranja. Tvrde četkice mogu biti previše agresivne, izazvati oštećenja na caklini i uticati na povlačenje desni. 

 

Veličina i oblik četkice 

Da li ste se ikad bavili ovim pitanjem? Moramo reći da je i on podjednako bitan, jer u zavisnosti od veličine vaše usne duplje potrebno je odabrati i odgovarajuću veličinu glave četkice kako bi pravilno mogli pristupiti svim zubima. Oblik četkica varira, odaberite onaj koji koji vam najviše odgovara.

Vrste četkica za zube

Ako ste se pitali da li je bolja električna četkica za zube ili obična četkica, mi ćemo vam prije svega odgovoriti da je najbitnija pravilna tehnika pranja zuba i redovno održavanje oralne higijene. Električne četkice često imaju tajmere i različita podešavanja za čišćenje što može biti dodatna prednost, a mogu biti i uspješnije kod otklanjanja naslaga i zubnog plaka, stim da prednost u pristupu svim dijelovima dajemo običnoj četkici. Idealno bi bilo koristiti i jednu i drugu.

Dlačice i drške na četkicama

Dlačice se izrađuju od različitih materijala, mogu biti od najlona, ali i prirodne. Većina proizvođača koristi sintetičke dlačice, jer su dugotrajnije i lakše za održavanje. Dlačice sa zaobljenim vrhovima nježnije su prema desnima, te rjeđe dovode do oštećenja istih. Kada su drške četkica u pitanju na tržištu imamo razne oblike i dužine, ali one mogu biti i fleksibilne, četkice čiji vrat smanjuje pritisak na zube prilikom četkanja i klasične čvrste drške. Odabir je isključivo na vama, najbolji izbor je individualan za svakoga, stoga treba odabrati četkicu koja vam je udobna i koja vam omogućava čvrst hvat prilikom četkanja.

Pravilno Odrzavanje Oralne Higijene Pranje Zuba Zubar Banja Luka Aurum Dental Centar

Dizajn četkice

Toliko simpatične i lijepe mogu biti da poželimo nekoliko da ih imamo, ali moramo naglasiti da dizajn, boja i zanimljivi oblici nisu garancija i za kvalitet. Prije svega treba razmišlja o funkcionalnosti i udobnosti.

TRAJNOST ČETKICE ZA ZUBE

Sjećate li se kada se kupili svoju trenutnu četkicu? Većina sigurno ne. Redovno mijenjajte svoju četkicu za zube, preporučuje se poslije svaka 3-4 mjeseca ili kada primjetite da su dlačice promijenile oblik. Ukoliko koristite električnu četkicu, slijedite upute istaknute od strane proizvođača.

PRAVILNO PRANJE ZUBA 

Sada kada znate kako odabrati idealnu četkicu za zube, najbitnija je tehnika četkanja zuba i redovno održavanje oralne higijene. Zube bi trebalo prati dva puta dnevno i to u trajanju od 2 minute. Svjesni ste da i sami pranje zuba završavate u roku od 30-ak sekundi, stoga vam donosimo jedan mali trik pomoću kojeg ćete produžiti svoje vrijeme pranja zuba.

Podijelite svoja usta na 4 dijela i četkajte svaki dio 30 sekundi, da bi vam vrijeme prošlo brže i ugodnije možete poslušati jednu pjesmu. Pretjerano pranje zuba nije dobro, prati zube više od 3 puta dnevno nepotrebno je i može dovesti do oštećenja zubne cakline koja štiti zub, isto tako grubo četkanje nikako ne smije biti način pranja zuba, jer dovodi do iritacije desni.

  • Četkajte zube laganim kružnim pokretima uz blagi pritisak
  • Polovina četkice treba prelaziti preko zubnog mesa, odnosno desni, dok je druga polovina na zubu (najbitniji nam je spoj između zuba i desni održavati čistim)
  • Dlačice četkice trebaju biti postavljene pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zube
  • Prostor između zuba čistiti zubnim koncem (poboljšava odstranjivanje zubnog plaka za čak 70%)
  • Ispiranje zuba vodicom za održavanje oralne higijene uz upute i savjete stomatologa

Nije bitno koliko ste dugo prali zube na pogrešan način, promijenite svoje loše navike već danas, a obaviti i kontrolni pregled kod svog stomatologa.  


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.