Rješavanje problema sa strahom od zubara: 5 savjeta za anksiozne pacijente

Rješavanje problema sa strahom od zubara: 5 savjeta za anksiozne pacijente

U mnogima od nas se budi neprijatan osećaj čim pomislimo na posjetu zubaru. Strah od stomatoloških intervencija može biti vrlo stvaran i izazvati anksioznost koja ometa vaše zdravlje. Ali ne brinite, niste sami. Strah od zubara je prilično čest i postoji niz strategija koje mogu pomoći u njegovom prevazilaženju.

U ovom tekstu, saznajte kako da se nosite sa stomatološkom anksioznošću. Potrudićemo se da vam damo svjete koji će vam pomoći da se osjećate udobnije i samouvjerenije tokom vaših posjeta zubaru.

Zašto se javlja strah od zubara?

Strah od zubara je prilično rasprostranjen i može uticati na ljude različitih dobi i pozadina.

Razumijevanje uzroka ovog straha može nam pomoći da se nosimo s njim i preduzmemo korake ka njegovom prevazilaženju.

Evo nekoliko mogućih razloga za pojavu straha od zubara:

Loša iskustva iz prošlosti

Mnogi ljudi razvijaju strah od zubara zbog neprijatnih ili bolnih iskustava iz prošlosti. To mogu biti trauma zbog loše obavljenih tretmana, neadekvatne anestezije ili nedostatka brige za pacijenta tokom zahvata.

Strah od bola

Strah od boli je čest razlog koji može doprinijeti stomatološkoj anksioznosti. Očekivanje da će zubarski tretmani biti bolni može izazvati veliku nelagodu kod pacijenata, naročito ako su prethodna iskustva bila bolna.

Gubitak kontrole

Stavljanje u nepoznatu situaciju, neizvjesnost u vezi sa ishodom ili osjećaj nemoći mogu izazvati anksioznost.

Loše informisanje

Nedostatak informacija ili nepoznavanje procedura stomatoloških tretmana može dovesti do razvoja straha. Neznanje o tome šta se tačno dešava tokom tretmana može stvarati osećaj nelagodnosti i straha.

Strah od osuđivanja

Neke osobe se plaše da će biti osuđene ili kritikovane zbog lošeg oralnog zdravlja ili navika. Strah od negativnih komentara ili osuđivanja od strane stomatologa može izazvati anksioznost i odugovlačenje posjete stomatologu.

Važno je naglasiti da svako može iskusiti strah od zubara na različite načine i uzroci mogu biti individualni. Međutim, prepoznavanje ovih faktora može pomoći u razumijevanju sopstvenog straha i otvoriti put ka prevazilaženju stomatološke anksioznosti.

Pobijedite anksioznost: 5 savjeta

Strah od zubara može biti izazov koji nas sprečava da adekvatno brinemo o svom oralnom zdravlju. Međutim, važno je znati da postoji niz tehnika i strategija koje mogu pomoći u prevazilaženju tog straha.

U ovom dijelu teksta ćemo vam predstaviti pet efikasnih tehnika koje možete primeniti kako biste se osećali opuštenije i samouvjerenije tokom posjete zubaru.

Ove tehnike su razvijene na osnovu iskustva stručnjaka za anksioznost i stomatologa koji su se susretali sa pacijentima koji pate od straha od zubara. One vam mogu pomoći da postepeno prevaziđete svoje strahove i stvorite pozitivniji odnos prema stomatološkim tretmanima.

1. Duboko disanje

Koristite tehniku dubokog disanja kako biste se opustili i smirili. Udišite polako kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ova tehnika može pomoći u smanjenju anksioznosti i održavanju smirenosti tokom stomatoloških tretmana.

2. Komunikacija sa stomatologom

Ne ustručavajte se da otvoreno razgovarate sa svojim stomatologom o svojim strahovima i brigama. Kada stomatolog zna da ste anksiozni, može prilagoditi pristup i koristiti tehnike koje će vam pomoći da se osjećate udobnije tokom tretmana.

3. Postepeno izlaganje

Ako je vaš strah veoma izražen, može biti korisno postepeno se izlagati stomatološkim tretmanima. Počnite sa kraćim i manje invazivnim tretmanima, poput čišćenja zuba, pre nego što se prebacite na kompleksnije procedure. Ova postepena izloženost može vam pomoći da postepeno izgradite povjerenje i smanjite strah.

4. Muzika ili slušanje audio sadržaja

Strah od zubara se često temelji samo na neugodnom zvuku – ponesite sa sobom slušalice i pustite svoju omiljenu muziku. Sigurni smo da ćete i zaboraviti da ste u zubarskoj stolici.

5. Potražite podršku

Ako je vaš strah veoma jak i utiče na vašu svakodnevnicu, razmotrite mogućnost traženja podrške od stručnjaka za anksioznost ili terapeuta. Oni mogu pružiti specifične tehnike za upravljanje strahom i raditi sa vama na prevazilaženju stomatološke anksioznosti.

Ne dozvolite da strah od zubara dovede u pitanje vaše oralno zdravlje. 

Uz primjenu ovih tehnika, možete postepeno prevazići svoj strah – naš tim u Aurum Dental centru će vam rado pomoći.


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.