Ortodoncija

Za ispravljanje zuba nikad nije kasno!

Ukoliko se suočavate s nepravilnim izgledom zuba ili vaši zubi nisu u optimalnom položaju, ortodontska terapija je pravi izbor. Pružamo sveobuhvatna ortodontska rešenja koja će vam vratiti funkciju žvakanja, istovremeno postižući ravnotežu, estetiku i prirodnost vašeg osmijeha. Najprirodiniji način za korekciju zagriza i pozicije zuba omogućiće vam ortodoncija.

Aurum Dental Centar Ortodoncija Fiksni Aparat Za Zube Banja Luka

Za koga je sve ortodontsko liječenje?

 • PACIJENTI SA NEPRAVILNIM IZGLEDOM ZUBA

  Većina naših pacijenata su osobe 18+ godina sa nepravilnim položajem zuba, koji im pored estetike narušavaju pravilno žvakanje i oralno zdravlje.
 • OSOBE MLAĐE OD 13 GODINA

  Mobilna ortodontska terapija preporučuje se i uspješno sprovodi kod mlađih pacijenata.
 • OSOBE STARIJE OD 13 GODINA

  Pacijenti za fiksnu ortodontsku terapiju u zavisnosti od kompleksnosti problema i plana terapije od strane ortodonta mogu da biraju između nekoliko vrsta fiksnih aparatića za zube.
 • PRIPREMA ZA PROTETSKI RAD

  Kada terapija uključuje zubne krune, a nemamo idealan zagriz vilice, tim stomatologa može donijeti odluku da se prvo pristupi ortodonskoj terapiji, pa tek onda izradi konačnog protetskog rada.

Šta je ortodoncija?

PREDNOSTI I REZULTATI ORTODONTSKOG LIJEČENJA

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi korekcijom nepravilnih položaja zuba i vilice, a ima šire ciljeve od samog estetskog poboljšanja. Ona se također fokusira na rješavanje bolnih stanja i poremećaja u funkcionalnosti žvakanja. Važno je napomenuti da ortodontska terapija danas nije privilegija nekolicine, već potreba koja ne bi smjela ostati nezadovoljena.

Iako se ortodontska terapija obično provodi tokom adolescencije, važno je znati da je dostupna u svim fazama života i najveći broj naših pacijenata su osobe sa 25 i više godina. Razumijemo da metalni aparati na zubima nisu uvijek poželjni ako vodite brigu o svom izgledu i osmijehu. Ipak, važno je prihvatiti stručne preporuke ortodontskih specijalista kako biste dugoročno riješili probleme sa zubima u odnosu na kratkotrajni estetski kompromis. U prilog svakako ide što danas sve više mladih ne skriva svoj ortodontski aparat, već naprotiv sa nestpljenjem čekaju svaku sledeću kontorlu i zamjenu gumica u omiljenim bojama. Za razliku od trenutnih trenodva zahvaljujući napretku u ortodonciji, danas su dostupne i savremene ortodontske bravice i aparatići sa visokim estetskim standardima, koje su gotovo neprimjetne.

Izbor vrste ortodontskih aparata ovisi o prirodi ortodontskih problema. Bez obzira na različite potrebe pacijenata, želje se često podudaraju – preferiraju se što manje primjetni aparatići i kraći rok liječenja. Stoga, uvijek nastojimo preporučiti najbolje ortodontske opcije za svakog pojedinca. Po završetku terapije, pored zagarantovano lijepog, prirodnog osmijeha riješićete sve probleme vašeg oralnog zdravlja, koje nam je uvijek na prvom mijestu.

Rezultat
Ortodontsko liječenje

Ortodontski Aparat Za Zube Stomatoloska Ordinacija Banja Luka Ortodoncija Aurum Dental Centar 01Ortodontski Aparat Za Zube Stomatoloska Ordinacija Banja Luka Ortodoncija Aurum Dental Centar 02

Ortodontski aparati

VRSTE ORTODONTSKIH TERAPIJA I APARATA

1. Fiksni aparat za zube

Fiksni ortodontski aparatić za ispravljanje zuba predstavlja osnovni element ortodoncije, pružajući uspješnu terapiju za postizanje prekrasnih osmijeha. Ovaj individualni tretman može trajati do dvije godine, a vaš ortodont će vas pažljivo voditi kroz svaki korak. Nošenje aparatića zahtijeva posebnu njegu i strpljenje od strane pacijenta.


Fiksni aparati za zube, također poznati kao fiksna ortodoncija, sastoje se od bravica i žice koji igraju ključnu ulogu u postizanju ispravnog zubnog zagriza. Bravice se precizno postavljaju na zube i imaju prostor u koji ortodont postavlja odgovarajuću žicu.


Žica, u određenom prostoru na bravicama, stavlja se zbog svoje elastičnosti, stvarajući ortodontsku silu koja postepeno pomiče zube prema željenom položaju. Intenzitet sile ovisi o svojstvima same žice, uključujući materijal, debljinu i oblik. S druge strane, oblik i konstrukcija samih bravica određuju smjer djelovanja te sile. Uobičajeno je da se bravice i žica postavljaju sa vanjske površine zuba.


Tradicionalno, prve generacije bravica izrađuju se od metala, napretkom stomatologije, samim tim i ortodoncije, današnje opcije su raznolike. Sada imamo keramičke, kompozitne “bijele”, safirne i čak kombinovano metal-keramičke bravice. Sve u svemu, ortodoncija se razvija i prilagođava kako bi zadovoljila potrebe pacijenata s ciljem postizanja prekrasnih osmijeha, pravilnog zagriza i funkcionalnosti.

2. Samoligirajući fiksni aparat za zube

Ono što se može na prvi pogled učiniti kao klasični aparat za ispravljanje zuba, zapravo predstavlja pravu inovaciju u ortodonciji. Terapija primjenom samoligirajućih fiksnih aparata predstavlja moderno i revolucionarno rješenje u svijetu ortodoncije. Samoligirajuće bravice pružaju niz prednosti u poređenju sa konvencionalnim metalnim bravicama. Olakšavaju održavanje oralne higijene, jer ne koriste gumice koje inače mogu zadržavati ostatke hrane, što ponekad dovodi do nakupljanja zubnog kamenca. Samoligirajuće bravice su diskretnije i manje primjetne. Također, nude veću udobnost prilikom nošenja, pružajući manji pritisak na zube i smanjuju trenje između luka i bravica. Samoligirajući aparati omogućavaju brže pomicanje zuba u odnosu na tradicionalne aparate, što znači da će terapija trajati kraće.

Damon fiksni aparat je samoligirajući aparata. Klasični ili tradicionalni fiksni aparati sastoje se od žice i bravica, a njihova povezanost i zatvaranje oslanjaju se na upotrebu žičanih ili gumenih ligatura koje treba redovno zatezati. Nasuprot tome, samoligirajuće bravice imaju ugrađen mehanizam za zatvaranje poznat kao “vratašca” ili “klip” koji drži žicu u bravici bez potrebe za ligaturama. To je razlog zašto se nazivaju samoligirajućim bravicama.

Samoligirajući aparati pružaju kontinuiranu, nježniju biološku silu za pomicanje zuba u ispravan položaj. Ova blaga primjena sile znači manje nelagode, trenja i osjećaja zatezanja prilikom nošenja ortodonstkog aparata. Osim toga, očuvanje zdravih desni i koštanog tkiva, kroz koje zubi prolaze tokom terapije, je od suštinskog značaja. Terapija s blagim silama se odvija brže, smanjuje broj posjeta ordinaciji i skraćuje ukupno trajanje terapije. Jednostavnije rečeno SAMOLIGIRAJUĆI FIKSNI APARAT PRUŽA BOLJU UDOBNOST, PRAKTIČNOST I UČINKOVITOST KAKO ZA PACIJENTA TAKO I ZA ORTODONTA. O tome svjedoče brojni zadovoljni pacijenti koji su uspješno završili terapiju koristeći samoligirajuće fiksne aparate, stoga je ovo i naša preporuka, iako i sa ostalim metodama zube možemo pomjeriti u željeni položaj.

3. Mobilni aparat za zube

Naziv proizilazi iz činjenice da pacijenti mogu lako ukloniti ovu vrstu aparata iz usta i ponovno ga postaviti. To se razlikuje od fiksnih zubnih aparatića koji su čvrsto pričvršćeni za zube tokom cijele ortodontske terapije. Oba tipa aparata igraju ključnu ulogu u ortodonciji, bez obzira da li se radi o djeci, adolescentima ili odraslim osobama.


Mobilni zubni aparatići se obično nose oko 14 sati dnevno, uglavnom noću i tokom dana kada je to praktično za pacijenta. Trajanje terapije varira od slučaja do slučaja te ovisi o individualnim potrebama. Saradnja pacijenta je od ključnog značaja, a s obzirom da su često u pitanju djeca, pozitivan stav i podrška roditelja igraju izuzetno važnu ulogu. Redovne kontrole, obično svakih 6 do 8 sedmica, nužne su za pravilan napredak terapije mobilnim aparatićom.

4. Straumann Clearcorrect

Ako razmišljate o ispravljanju zuba, Straumann ClearCorrect aligneri mogli bi biti savršeno rješenje za vas. ClearCorrect aligneri su neprimjetni, udobni za nošenje, te se mogu lako skidati. Ono što je najvažnije, ne ometaju vaš svakodnevni život. Možete jesti sve što želite, redovno četkati i čistiti zube zubnim koncem. Izrađeni su od višeslojne medicinske plastike, rezultat je nevjerojatno proziran i otporan aligner uz čiju pomoć se zubi uspješno pomiču. Možemo reći da je otmjenost riječ koja najbolje opisuje Straumann ClearCorrect alignere – jednostavnim putem do ravnih zuba.

5. Retenecija (retainer)

Nakon svakog uklanjanja zubnih aparata, postoji mogućnost da se zubi vrate na svoje prethodne pozicije. To je prirodna reakcija na ortodontsko liječenje. Da bismo sačuvali rezultate ortodontske terapije, koristimo retenciju. Riječ “retencija” potiče iz latinskog jezika i znači “zadržavanje”. Specifične aparate koje koristimo za retenciju zubi zovemo “retaineri“. Važno je shvatiti da naša vilica, kao dio tijela, neprestano raste i mijenja se, iako toga možda nismo svjesni, promjene se dešavaju u našim vilicama. Stoga je nužno očuvati položaj zuba tokom tog perioda, a tu ulogu igra retencija. Postoje fiksni i mobilni retaineri, u odnosu na vaše stanje ortodont će se odlučiti za jednu vrsti ili kombinaciju obe.


Mobilni retaineri izrađeni su od posebnih prozirnih folija koje su gotovo neprimjetne, a nose se tokom noći i u toku dana po preporuci ortodonta. Pacijent ih može ukloniti prilikom jela. Fiksni retainer sastoji se od tanke žice koja se zalijepi na unutrašnjoj strani zuba i u potpunosti je neprimjetan i ne ometa pacijenta pri jelu i govoru.

DOŽIVOTNA GARANCIJA STRAUMANN IMPLANTATA
VIŠEGODIŠNJA GARANCIJA NA PROTETIKU

Proces rada

KAKO IZGLEDA PROCES POSTAVLJANJA FIKSNOG ORTODONTSKOG APARATA

Proces ortodontske terapije započinje detaljnim pregledom koji obavlja naš specijalista ortodoncije. Potrebno je uraditi snimak, kako zbog ortodontske terapije, tako i zbog pregleda postojećeg oralnog zdravlja. Nakon pregleda dobićete preciznu dijagnozu i stručnu preporuku za najuspješniji plan terapije. Prije početka same terapije, odnosno postavljanja ortodonstkog aparata, neophodno je riješiti sve zdravstvene probleme usne šupljine ukoliko postoje. Cilj je postaviti vaše zube u idealan položaj i unaprijediti vaš osmijeh. Svaki slučaj je specifičan sam za sebe, pa je i pristup ortodonta individualan za svakog pacijenta.


Ključna komponenta uspješne terapije je vaša posvećenost i pažljivo pridržavanje uputa koje ćete dobiti. Održavanje adekvatne oralne higijene izuzetno je važno kako bi se postigla željena transformacija vašeg osmijeha. Tokom terapije potrebno je dolaziti na redovne preglede, a učestalost samih pregleda zavisi od vrste ortodontskog aparata i može varirati od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci. Sama kontrola je kratkotrajna i bezbolna.


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.