Ortodoncija

Sigurno ste čuli za pojam ortodoncija, ali niste u potpunosti sigurni šta znači – mi ćemo vam objasniti!

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem problema sa položajem zuba i vilica.

Ortodontske procedure se koriste za ispravljanje nepravilnosti zuba i vilice, kako bi se poboljšala funkciije žvakanja i govora, smanjilo trošenje zuba, olakšalo održavanje oralne higijene te vratio osmijeh na lice pacijentima koji su ga skrivali zbog lošeg položaja zuba.

Koji su problemi koje najčešće srećemo u našoj ordinaciji, a ortodontskom terapijom možemo popraviti? 

Uzroci ortodontskih anomalija su razni: od genetike, preko štetnih navika u dječjoj dobi i kasnije, pa sve do bolesti i ozljeda.

Njihove posljedice su nepravilan zagriz, pojačano trošenje zubi, otežano održavanje higijene i posljedično više karijesa, problemi mišića za žvakanje i temporomandibularnog zgloba i lošija estetika osmijeha.

Ortodontski aparati se najčešće dijele na:

 • MOBILNE

  MOBILNE, to su aparati koje pacijent može da izvadi iz usta i najčešće se koriste kod djece do otprilike 13 godine, a nakon toga se najviše koristi druga vrsta ortodontskih aparata, a to su:
 • FIKSNE

  Fiksni aparati čije se bravice fiksiraju na površinu zuba
Koje su to ortodontske terapije odnosno procedure?

Najpoznatija i najčešća ortodontska terapija su fiksni ortodontski aparatići – ili kako ih vi volite zvati – fiksne proteze!

Fiksne proteze Banjaluka

Postoje razne vrste fiksnih proteza i veoma je važno da izaberete pravu za sebe. 

U ovom tekstu smo detaljno objasnili sve što treba da znate o protezama uključujući: 

 • Koje vrste proteza postoje? 
 • Koje su njihove mane, a koje prednosti?
 • Ko treba da ih nosi? 
 • Na šta treba da pazite ako nosite fiksnu protezu?
 • Koliko dugo treba da je nosite?

Pročitajte odmah klikom na link: 

FIKSNA PROTEZA – SVE ŠTO TREBA DA ZNATE

Fiksne proteze koje mi preporučujemo svojim pacijentima

Svi ortodontski aparatići imaju svoje prednosti i mane i što je najvažnije svi “rade posao” – glavna razlika je u broju kontrola, kao i u brzini ispravljanja zagriza i postizanju optimalnih rezultata. 

Baš zbog toga, mi svojim pacijentima preporučujemo najbolje i najkvalitetnije bravice na tržištu – DAMON SISTEM.

Zbog čega?

Kao prvo bitno je da naglasimo da se Damon aparatić postavljaju na zube na isti način kao i klasične metalne bravice, ali uz značajne prednosti koje možete pročitati u nastavku

Damon ortodontski aparatić – 8 prednosti

Damon bravice koriste drugačiji metod za pomjeranja zuba u pravilan položaj – bravice su pričvršćene na memorijski luk koji povezuje klizne nosače bez pritiska, koji inače na klasičnim aparatima prave gumice. 

Čitav proces se odvija uz upotrebu blažih sila u odnosu na aparate sa klasičnim bravicama, a to rezultuje sljedećim benefitima: 

1. Stvara blažu biološku silu koja konstatno djeluje, te se s tim proces ispravljanja brže završava – u nekim slučajevima i za 6 mjeseci.

2. Stvara manje trenje, manju bol i manju silu što je bitno za zdrave desni i kost, kroz koje zub putuje u toku ortodontskog pomicanja.

3. Nema gumica koje je neophodno mijenjati svaki mjesec u ordinaciji. Broj posjeta je znatno manji, radi se o 4-5 kontrola godišnje što je posebno zgodno ukoliko živite u inostranstvu. 

4. Damon sistem bravica i žica može širiti vilicu više od ostalih sistema i stvara širok osmijeh.

5. Zahvaljujući Damon sistemu veoma često se izbjegne vađenje zuba kod kompresije.

6. Vrhunska estetika.

7. Bezbolno nošenje.

8. Bolje i brže pomicanje zuba.

Sigurni smo da vam se dopalo sve što ste pročitali! Ukoliko je tako – posjetite nas u Aurum Dental Centru u srcu Banjaluke da se zajedno dogovorimo i procijenimo stanje vaših zuba

Konsultacije možete zakazati ONLINE, brzo i jednostavno putem ovog formulara, a možete nas i nazvati ili poslati poruku na Viber/WhatsApp na ovaj broj: +387 65 431 290

Dogovorite potpuno besplatno specijalistički pregled.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.