Zašto raditi ALL ON 6, ako postoji ALL ON 4.

Koja metoda je bolja za mene?

Većina pacijenata može biti kandidat za rad ALL ON 4, odnosno fiksni most na 4 zubna implantata, ali ako se pitate šta je sigurnije i bolje za vas, onda je to definitivno rad ALL ON 6, pogotovo kod osoba sa jakim zagrizom. Veći broj zubnih implantata, u ovom slučaju 6 zubnih implantata bolje podnosi pritisak griženja i žvakanja, jer se raspoređuje sila na više implantata. Međutim, količina kosti je odlučujući faktor. Rad ALL ON 4 predstavlja revolucionarno rješenje jer je omogućio fiksni most za pacijente sa smanjenom količinom kosti, dok kod pacijenata gdje nam uslovi dozvoljavaju izbor, rad ALL ON 6 je sigurnije i bolje rješenje.

Zašto raditi ALL ON 6, ako postoji ALL ON 4.

RAZMIŠLJATE O UGRADNJI ZUBNIH IMPLANTATA?

Vjerujemo da ste se pitali koja je razlika između radova ALL ON 4 i ALL ON 6. Nema potrebe da istražujete dalje, u ovom tekstu smo se potrudili da objasnimo sve što je bitno za vašu odluku.

 

Šta je ALL ON 4?

Revolucionarna vrsta zubnog mosta sa smanjenim brojem zubnih implantata koja pacijentima pruža fiksno i trajno rješenje za nadoknadu svih zuba jedne vilice. Zubni implantati predstavljaju temelj, odnosno nosač zubnog mosta. Ovaj tretman namijenjen je osobama koje nemaju zube ili je postojeće potrebno ukloniti.

Zubni implantati izrađeni su od čistog titanijuma (Straumann implantati), biokompatibilnog materijala, te se postavljaju direktno u viličnu kost. Prethodno nam je potreban 3D (CBCT) snimak koji potvrđuje stanje i količinu kosti, te diktira vrstu i poziciju zubnog implantata. U našoj odrinaciji ugrađuju se isključivo Straumann implantati i na njih naši pacijenti imaju doživotnu garanciju.

Prije samog hirurškog zahvata prethodi saniranje postojećeg oralnog zdravlja, vađenje preostalih zuba, uklanjanje infekcija, nadogradnja vještačke kosti i membrane ukoliko je potrebno. Četiri zubna implantata postavljaju se u gornju, odnosno donju vilicu, zavisno o potrebi. Dva ravna implantata obično se postavljaju u frontalnoj zoni, dok se dva implantata pod uglom postavljaju straga. U gornjoj vilici implantati pod uglom se postavljaju kako bi se izbjegle sinusne šupljine, dok u donjoj vilici razlog nagiba jeste izbjegavanje kanala nerva. Zakošeni implantati povoljno djeluju i na širinu vašeg novog osmijeha.

Odmah po završetku hirurgije postavljaju se i tzv. multijuniti, spojnice između zubnih implantata i protetike, te se unutar 24h dobijaju i privremeni zubi izrađeni i dizajnirani individualno za vas, na osnovu vašeg skeniranog otiska. Privremeni zubi služe kao zaštita vaše vilične kosti i zubnih implantata u toku perioda oseointegracije, odnosno srastanja zubnih implantata s viličnom kosti. Pored zaštitne funkcije oni omogućavaju i normalnu funkciju žvakanja hrane, kao i pravilnog govora, te vraćaju osmijeh na lice. Finalno, poslije 2, odnosno 4 mjeseca dobija se čvrsta, završna protetika na koju naši pacijenti imaju petogodišnju garanciju.

Razlike između ALL ON 4 i ALL ON 6 radova

Postoji nekoliko razlika između ova dva rješenja za bezube vilice, ali glavna razlika koje ste i sami svjesni, jeste razlika u broju zubnih implantata koji su glavni nosači cjelokupnog fiksnog mosta. Prikazom na infografici pokušaćemo predstaviti sve ključne činjenice između ova dva rada.

ALL ON 4 ili ALL ON 6? Za koji se rad odlučiti?

Količina i gustina kosti predstavljaju ključni faktor, koji u većini slučajeva odlučuje o mogućem broju zubnih implantata za ugradnju, međutim ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje. Izbor i broj potrebnih implantata vezan je za nekoliko faktora koji su individualni za svakog pacijenta. Neki od njih su broj i stanje preostalih zuba, postojanje oboljenja desni i težina takvog stanja, sveukupno zdravstveno stanje pacijenta sa naglaskom na dijabetes i osteoporozu, godine itd. Za svakog pacijenta izrađuje se presonalizovan plan terapije, opsežna i temeljna predoperativna priprema kako bi se dentalno zdravlje dovelo u zdravo, optimalno stanje pred ugradnju zubnih implantata.

Veći broj nosača, zubnih implantata, predstavlja sigurniji i stabilniji rad. Ukoliko imamo priliku postaviti 6 zubnih implantata, izbor broj jedan je rad ALL ON 6 (više informacija saznajte ovdje), ako nam uslovi ne dozvoljavaju ugradnju 6 zubnih implantata, savjet je da se razmotri mogućnost postavljanja 5 zubnih implantata, kao velika prednost u odnosu na 4 zubna implantata, odnosno rad ALL ON 4.

Napredak u stomatologiji doveo je do revolucionarnog rješenje ALL ON 4 (više o ovom radu pročitajte ovdje), koji je pacijentima sa smanjenom količinom kosti omogućio fiksno rješenje za nadoknadu cijelog niza zuba jedne vilice, o kojem u ne tako davnim godinama nisu mogli ni da razmišljaju, ujedno ovo je i najskromniji fiksni rad na zubnim implantatima. Zahvaljujući spomenutom napretku danas ne moramo svaki zub zamijeniti zubnim implantatom, optimalan broj je 6 zubnih implantata za jednu vilicu, ali 5 zubnih implantata u odnosu na 4 daje neizmjerljivo veću stabilnost i sigurnost.

Vremenom se nametnuo i naziv ALL ON 5, pa prilikom razmatranja mogućih rješenja za bezubost vilice, nije loše znati da postoji i ova opcija, koju stomatolozi svakako predoče pacijentima prilikom konsultacija i izrade plana terapije.

Koje rješenje traje duže?

Pitate se u koji rad je bolje uložiti novac zbog njegove trajnosti? Uz odgovarajuće održavanje oralne higijene i jedan i drugi rad mogu trajati podjednako dugo. Ovdje je ključna oseointegracija zubnog implantata. Kada srastanje implantata s viličnom kosti protekne kako treba rijetko, gotovo nikad, nećete imati potrebu za zamjenom zubnih implantata, ono što se vremenom mijenja jeste protetski dio rada, odnosno zubne krune, ali i ovdje pričamo o periodu od 10-20 godina. S vremenom proteza se istroši, a tu je i faktor starenja usljed kojeg dolazi do povlačenja desni i stvara se slobodan prostor između proteze i desni, te je potrebno zamijeniti protetiku. Za dugotrajnost rada ključne su redovne godišnje kontrole i pravilna oralna higijena.

Ukoliko razmišljate o ugradnji zubnih implantata, muči vas postojeće stanje vaših zuba, slobodno nam se javite na besplatan pregled i konsultacije, a više o zubnim implantatima možete pročitati ovdje.


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.