Oralna hirurgija

Brzi i bezbolni zahvati uz maksilofacijalnog hirurga!

Svi postupci oralne hirurgije izvode se uz primjenu lokalne anestezije. Bez obzira na vrstu zahvata koji vam je potreban, možete biti sigurni da će sve proći brzo i bezbolno. Naš tim doktora vodi vas kroz cijeli proces kako bi se osjećali ugodno i sigurno – od pripreme, kroz proces zahvata, pa sve tokom perioda oporavka, tu smo za vas u svakom trenutku.

Zubni Implantat Zubar Banja Luka Straumann Implantati

Prednosti oralne hirurgije koje vam pruža naša ordinacija

  • Sve intervencije izvodi maksilofacijalni hirurg,što mogućnost komplikacija svodi na minimum


  • Svi oralno-hirurški zahvati na jednom mjestu


  • Hirurške operacije prema najvišim standardima struke u savremeno opremljenim ordinacijama


Oralna hirurgija

ŠTA JE I KOJE SVE PROBLEME RJEŠAVA?

Oralna hirurgija obuhvata raznovrsne hirurške intervencije usmjerene na rješavanje različitih poremećaja ili nepravilnosti u usnoj šupljini, koji mogu ometati svakodnevne funkcije poput žvakanja hrane ili izazivati intenzivne bolove.

Hirurški zahvati u području usne šupljine često prethode drugim stomatološkim zahvatima poput implantologije i protetike. Postupci ugradnje vještačke kosti ili vađenje umnjaka rutinski se izvode, dok je ugradnja implantata jedan od najčešćih zahvata u našoj ordinaciji, uz pomoć kojeg vraćamo novi blistavi osmijeh na vaše lice, bilo da je u pitanju nedostatak jednog zuba ili više njih, pa sve do potpuno bezube vilice.

Naš tim stomatologa zajedno sa maksilofacijalnim hirurgom i implantologom prvo će pažljivo analizirati vašu dentalnu situaciju, a zatim preporučiti odgovarajući hirurški zahvat. Najčešće se preporučuju pacijentima koji traže rješenje za nepovoljne biološke i anatomske probleme u usnoj šupljini, kao i za estetske, funkcionalne i druge nepravilnosti ili bolesti na tom području. Sve vrste intervencija provode se koristeći lokalnu anesteziju. Bez obzira na vrstu potrebnog zahvata garantujemo brzu i bezbolnu proceduru.

Vrste zahvata

NAJČEŠĆI ZAHVATI ORALNE HIRURGIJE U STOMATOLOGIJI

1 Ugradnja zubnog implantata

Kao specijalizovana ordinacija za ugradnju zubnih implanta možemo sa sigurnošću reći da su zubni implanti najbolje rješenje za nadoknadu izgubljenog zuba ili više njih. U našoj ordinaciji radimo isključivo sa švajcarskim brendom Straumann na koje imate doživotnu garanciju. Više o zubnim implantima i kako izgleda ugradnja zubnog implanta pročitajte ovdje.

2 Ugradnja vještačke kosti

Augmentacija ili ugradnja vještačke kosti predstavlja proceduru kojom presađujemo kost ili ugrađujemo vještačku kost, najčešće radi nedostatka prirodne kosti koja nam je neophodna za uspješno postavljanje zubnih implanta.

Sam hirurški zahvat izvodi maksilofacijalni hirurg u okviru hirurške ordinacije, uz primjenu lokalne anestezije, te je kompletna procedura u potpunosti bezbolna i sigurna za pacijenta. Trajanje zahvata obično je između 30 i 45 minuta. Vještačka kost koja se ugrađuje sastoji se od granula koje podstiču prirodnu regeneraciju kosti.

Nakon što se izvrši augmentacija i postavi vještačka kost, preporučuje se sačekati minimalno 4-6 mjeseci (zavisi od vrste zahvata) prije nastavka dalje terapije. Uspješnost augmentacije izuzetno je visoka, a u većini slučajeva organizam bez ikakvih problema prihvata presađenu ili ugrađenu kost.

3 Uklanjanje vrha korjena zuba

Apikotomija predstavlja hirurški zahvat čija je svrha uklanjanje vrha korijena zuba, obično zbog ciste na tom području.

U današnjoj stomatološkoj praksi često se primjenjuje ovaj zahvat kako bi se sačuvali zubi kod kojih endodontska terapija nije bila uspješna, a inače bi bilo potrebno izvaditi zub, što nam je uvijek poslednja opcija. Klasifikuje se kao manji hirurški zahvat, čije trajanje varira između 30 i 60 minuta, u zavisnosti od lokacije i specifičnosti stanja zuba. Zahvati na prednjim zubima obično su kraći, dok na kutnjacima mogu trajati duže.

Izvođenje apikotomije zahtijeva lokalnu anesteziju, što znači da je tretman potpuno bezbolan za pacijenta. Počinje rezanjem i podizanjem zubnog mesa kako bi se omogućio pristup korijenu zuba, nakon čega se uklanja vrh korijena zajedno s upalnim procesom.

U zavisnosti od stanja, zub se može podvrgnuti endodontskom tretmanu (čišćenje, širenje kanala zuba, i punjenje) prije samog zahvata ili tokom njega. Na kraju, rez zubnog mesa zatvara se šivanjem.

4 Podizanje sinusa

Sinus lift ili podizanje sinusa rutinski je hirurški zahvat koji se obavlja u svrhu nadogradnje vještačke kosti potrebne za postavljanje zubnog implanta u području premilara ili molara. U našoj ordinaciji izvodi ga maksilofacijalni hirurg pod lokalnom anestezijom i sam zahvat obično traje 30 minuta.

Ovaj se zahvat u stomatologiji izvodi već dugi niz godina. Prilikom podizanja sinusa kost nadograđujemo vještačkim materijalima od kojih nastaje nova kost. Zahvat započinje malim rezom na zubnom mesu, ispod obraza u predjelu samog sinusa. Nakon što se otvori pristup sinusu, podiže se njegova membrana kako bi se napravio prostor za postavljanje vještačke kosti.

Vještačka kost sastoji se od granula koje pospješuju regeneraciju prirodne kosti kako bi se povećao njen volumen, potreban za ugradnju implanta. Nakon postavljanja vještačke kosti otvor se zatvara šivanjem i postupak je u potpunosti bezbolan.

5 Uklanjanje ciste

Cistektomija predstavlja hirurški postupak uklanjanja cističnog sadržaja iz usne šupljine, posebno kada je riječ o cisti na korijenu zuba. Ova vrsta ciste može proizaći kao reakcija na infekciju, a njezino nastajanje često je povezano s nedovoljnim održavanjem oralne higijene ili usljed dugotrajnog postojanja karijesa zuba.

Zanimljivo je da mnogi pacijenti ne pokazuju simptome prisutnosti ciste, pa ukoliko se ne obavi redovan stomatološki pregled ili ne izradi ortopanski snimak zuba, koji omogućavaju otkrivanje upale, ciste mogu neprimjetno rasti i nanositi štetu svom okruženju – zubu, viličnoj kosti, mekom tkivu, te okolnim zubima.

Otkrivanje ciste moguće je putem ortopanskog snimka (2D snimak gornje i donje vilice), što ujedno pruža i temelj za odluku o potrebi izvođenja cistektomije. Ovaj hirurški zahvat postaje ključan kako bi se spriječilo dalje širenje cističnog sadržaja i očuvalo opšte zdravlje oralne regije.

6 Vađenje umnjaka

Alveotomija ili ekstrakcija umnjaka, predstavlja postupak rješavanja problema impaktiranih i retiniranih umnjaka, koji često izazivaju upalu zubnog mesa tokom njihovog nicanja. Iako ponekad dovoljno može biti samo čišćenje, u slučaju komplikacija, preporučuje se hirurško vađenje umnjaka.

Otežano nicanje umnjaka može uzrokovati simptome poput bola, oticanja, otežanog otvaranja usta, lošeg zadaha i povišene tjelesne temperature. Međutim, sama operacija vađenja umnjaka ne bi trebala izazivati zabrinutost. Ovaj postupak sličan je standardnom vađenju zuba, s razlikom što ga izvodi hirurg radi precizne kontrole.

Zahvat se izvodi uz primjenu lokalne anestezije i potpuno je bezbolan.

DOŽIVOTNA GARANCIJA STRAUMANN IMPLANTATA
VIŠEGODIŠNJA GARANCIJA NA PROTETIKU

Česta pitanja

NAJČEŠĆA PITANJA U VEZI ORALNE HIRURGIJE

1 Da li je bolna ugradnja implanta?

Sam proces ugradnje je potpuno bezbolan, jer se izvodi pod lokalnom anestezijom. Tokom zahvata možete čuti zvuk rada, osjetiti dodir, kao i lagan pritisak na mjestu intervencije, ali ne i bol. Utješna činjenica je da je ugradnja zubnog implanta lagodnija od procesa vađenja zuba. Kost vilice nema mnogo nerava osjetljivih na bol, pa je to dodatni razlog bezbolnosti postupka. Međutim, ako ste previše anksiozni zbog intervencije, možete popiti blaži sedativ. Svakako tokom pripremnih postupaka i konsultacija bićete upoznati sa svim detaljima i sigurni smo da vam ništa neće biti potrebno za umirenje, što je slučaj kod većine naših pacijenata.

Opuštena atmosfera u našoj ordinaciji doprinosi i vašoj smirenosti.

2 Šta ukoliko nemam dovoljno kosti za ugranju implanta?

Kada imamo nedostatak vilične kosti, odnosno nedovoljan volumen kosti, koji je prvenstveno potrebno utvrditi pomoću CBCT (3D) snimka, bira se najbolja opcija za nadogradnju vještačke kosti. Ovaj jednostavan i izuzetno uspješan oralno-hirurški zahvat potpuno je bezbolan.

3 Smijem li ugraditi zubne implante ako sam dijabetičar?

Ugradnja implanta zuba kod dijabetičara sigurna je i uspješna procedura, stim da stepen opstanka implanta u dužem vremenskom periodu (10-20 godina) je niži u odnosu na ostale pacijente gdje se može smatrati doživotnim rješenjem uz pravilno održavanje oralne higijene.

Loše regulisan dijabetes kod pacijenata zahtjeva duži vremenski period prije izrade završnog protetskog rada, jer se može očekivati sporije srastanje zubnog implanta s kosti.

4 Koliko košta jedan zubni implant?

Koliko košta zubni implant najčešće je pitanje koje dobijamo od pacijenata, zato ovdje želimo da pojasnimo cijenu zubnog implanta što preciznije.

U našoj ordinaciji ugrađujemo zubne implante švajcarskog brenda Straumann. Cijena zubnog implanta je fiksna i u našoj ordinaciji iznosi 1200KM (600€). Da bi se na implant posatavila zubna kruna, mora se prvo postaviti suprastruktura ili abatment, čija cijena ovisi o vrsti krune koja se postavlja (metalokeramička kruna ili cirkon kruna, tako cijena abatmena može iznositi 250KM (128€), odnosno 350KM (180€)). Ostalo je samo još da se postavi zubna kruna koja u zavisnosti od materijala izrade može koštati 250KM (128€) za metalokeramičku krunu ili visoko estetska cirkon kruna čija cijena kreće od 450KM (230€). Kompletan cjenovnik možete pogledati ovdje.

Ukoliko vam nedostaje jedan zub, potrebno je ugraditi jedan implant, postaviti abatment na njega i zavrnuti zubnu krunu. Ako je izbor metalokeramika, ukupna cijena implanta sa metalokeramičkom krunom iznosi 1700KM (870€), dok je ukupna cijena implanta sa cirkonskom krunom 2000KM (1025€).

Ugradnja zubnog implanta počinje CBCT (3D) snimkom čija cijena iznosi 35€.

Na zubni implant, pored garancije kompanije Straumann na kvalitet, imate doživotnu garanciju u našoj ordinaciji uz redovne kontrole i pravilno održavanje oralne higijene, sa kojima ćete biti upoznati od strane našeg tima stomatologa. Na protetski dio rada, odnosno krune imate petogodišnju garanciju.

Ugradnja jednog implanta se koristi da bi se izbjeglo brušenje dva susjedna zuba, koje je neophodno kod postavljanja mosta, pogotovo ako se radi o zdravim netretiranim zubima.

5 Šta je apsces?

Apsces predstavlja gnojnu upalu koja može nastati u blizini zuba ili parodontalnog tkiva koje okružuje zub. Ovo stanje uzrokuje intenzivne bolove, proizlazeći iz bakterijske infekcije koja je prodrla kroz unutrašnjost zuba i širi se u kost oko korijena ili tkivo oko zuba.

Za rješavanje apscesa, neophodno je evakuirati gnojni sadržaj iz pogođenog tkiva, što odmah dovodi do olakšanja. U slučaju zubnog apscesa, liječenje uključuje terapiju usmjerenu prema uzročniku infekcije, dok je kod parodontnog apscesa neophodno provesti čišćenje desni uz primjenu antibiotske terapije. U nekim situacijama, može biti potrebna i manja hirurška intervencija radi uklanjanja apscesa.

6 Da li je poželjno ispirati usta vodicom nakon vađenja umnjaka?

Nekoliko dana od vađenja umnjaka ne bi trebali koristiti vodicu za ispiranje usta, kako se tek formirani ugrušak iz rane ne bi otkinuo, uslijed čega dolazi do dodatnih bolova i sporijeg zarastanja rane. Nakon vađenja zuba oralnu higijenu održavate samo pranjem zuba četkicom.

Naši pacijenti

Slika 1 Aurum Dental Centar Oralna Hirurgija Banja Luka Zubni Implanti Straumann Implantati Stomatolog Banja LukaSlika 1 Aurum Dental Centar Oralna Hirurgija Banja Luka Zubni Implanti Straumann Implantati Stomatolog Banja Luka 2
Slika 2 Aurum Dental Centar Oralna Hirurgija Zubni Implantati All On 4 Straumann Implantati Stomatolog Banja LukaSlika 2 Aurum Dental Centar Oralna Hirurgija Zubni Implantati All On 4 Straumann Implantati Stomatolog Banja Luka 2

Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.