Koliko traju zubni implanti 

Koliko traju zubni implanti je jedno od najčešćih pitanja naših pacijenata koji razmišljaju o njihovoj ugradnji. Sama ugradnja implantata i velika rekonstrukcija zubnog niza je odluka koja se donosi najčešće jednom u životu. Zato smo hteli da pojasnimo koliko mogu da traju zubni implanti i na šta treba obratiti pažnju.

Koliko traju zubni implanti – Faktori koji utiču na trajanje

Dužina i širina implantata

Na trajanje može da utiče dužina i širina implantata. Ovo je naročito važno kod atrofičnih vilica gde nema mnogo kosti u koje se sidri implantat. Ovde dolazi do izražaja All-on-4 tehnika gde se implanti postavljaju pod uglom. Vrh implantata se završava u bočnom predelu nosa gde je kost najtvrđa. Koriste se velike dužine. Na taj način jedan implant može da trpi veliki pritisak žvakanja. Ukoliko nije fiksiran u tvrdoj kosti usled pritiska žvakanja dolazi do blagog pomeranja implantata i resorpcije okolne kosti. Uskoro postaje ogoljen i ceo protetski rad je kompromitovan.

Protetski rad na implantima

Naleganje i vrsta protetskog rada na implantima ima značajan uticaj na vek implantata. Veoma bitna stvar je da zubni most leži na implantima bez zazora. Ukoliko postoji mali prostor između implantata i mosta to je mesto gde se zadržava hrana i razmnožavaju bakterije. One produkuju toksine koji razaraju okolnu kost. Neki od simptoma su često krvarenje i gnojna sekrecija. Ukoliko postoji sekrecija to je sigurno znak infekcije. Odmah se mora reagovati ili će postepeno doći do potpunog odbacivanja implantata.

Zato se gotovo uvek koristi šrafljena verzija zubnog mosta na implantatima. Kod nje nema delimičnog naleganja mosta na implante. Ukoliko se pojavi mali zazor ne mogu se postaviti šrafići. Tako da kada ovde zavrnemo šrafiće znamo da je most legao kako treba.

Ukoliko dođe do pojave gnojne sekrecije ne mora da znači da je implant izgubljen. Uvek se mora reagovati. Potrebno je da se podigne zubno meso i dezinfikuje površina implantata. To se radi tako što se sa specijalnim borerima polira površina implantata. Ukoliko je protetski rad dobar najčešće dolazi do smirivanja simptoma.

Vrsta implantata

Vrste zubnih implanata koje se ugrađuju su jedan od najvažnijih faktora. Moderan implantat je dizajniran da može jako da se stegne bez štete po okolnu kost. To mu daje primarnu stabilnost i mogućnost da se odmah postave privremeni zubi na njega. Danas se zna da momentalno postavljanje zuba preko ugrađenog implantata jeste korisno i pospešuje integraciju za kost. Druga je korist to što pacijent ne mora da nosi totalnu protezu.

Kada se implant odmah optereti primećeno je da se oko njega stvara jaka kompaktna kost, koja može da trpi pritisak žvakanja. Sa modernim implantatima idu i dobro dizajnirani nastavci – suprastrukture. Oko gracilne suprastrukture zubno meso može dobro da uraste i štiti implant od infekcije.

Gustina kosti i hronične bolesti kod pacijenta

Neka oboljenja mogu da utiču na gustinu vilične kosti i zarastanje rana. Prilikom 3D snimanja mi smo u stanju da dosta precizno utvrdimo gustinu kosti na osnovu senke vilične kosti. Moguće je i tačno izmeriti u odg jedinicama. Ukoliko je kost veoma gusta nije teško fiksirati implant. Međutim ukoliko je senka slaba kost sunđerasta nije lako postići primarnu stabilnost. A ukoliko nema stabilnosti vezivanje implantata za kost može biti kompromitovano. Ovde takođe dolazi do izražaja All-on-4 tehnika. Jer tada je potrebno koristiti izuzetno dugačke implantate koji će završiti na mestima gde je kost najgušća. Tu je nekad jedino moguće fiksirati implant. Znači da na vezivanje implantata dosta utiče tehnika rada oralnog hirurga, implantologa.

Kod pacijenata sa osteoporozom očekujemo otežanu stabilizaciju implantata. Što se tiče dijabetesa ukoliko je pod kontrolom nema kontraindikacija za ugradnju. Noćno škripanje zubima deluje veoma nepovoljno na protetski rad i implante. Tu se stvara izuzetno veliki pritisak koji pacijent ne kontroliše jer nije svestan. U najboljem slučaju može da dođe do odlamanja zuba ili čak do odbacivanja implantata.

Oralna higijena oko protetskog rada na implantatima

Veoma bitna stavka je obuka pacijenta posle fiksiranja rada na implantima. Održavanje higijene oko implantata direktno utiče na njihov vek u ustima. Pacijent mora biti motivisan. Osnovna sredstva su zubna četkica, standardna i mala interdentalna, konac i tuš za usta. Vrsta zubne paste jeste važna ali nije primarna. Prilikom kontrolnih pregleda mi u ordinaciji lako uočavamo zdravo zubno meso oko protetskog rada kod pacijenata koji su redovni i upaljeno koje krvari kod ljudi koji ne pridaju tome značaj.

All on 4

Rad na 4 implantanta

6200€

 • Fiksni rad
 • Novi osmijeh za 2 dolaska
 • Straumann implantati
 • Doživotna garancija na implantate
 • 4 implantata po vilici
 • Bez dodatnih troškova

All on 6

Rad na 6 implantanta

8200€

 • Fiksni rad
 • Novi osmijeh za 2 dolaska
 • Straumann implantati
 • Doživotna garancija na implantate
 • 6 implantata po vilici
 • Bez dodatnih troškova

Proteza na

titanijumskoj prečki

4500€

 • Polufiksni rad
 • Novi osmijeh za 2 dolaska
 • Straumann implantati
 • Doživotna garancija na implantate
 • 4 implantata po vilici
 • Bez dodatnih troškova

Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.