Protetika

Protetika

Stomatološka protetika je jedna od najvažnijih i najčešće korištenih grana stomatologije koja se bavi nadoknadom izgubljenih zuba usljed propadanja zuba ili traume, poboljšanjem funkcije te vraćanja savršene estetike oštećenih zuba.
U našem stomatološkom centru bazirani smo na veliki izbor protetskih nadoknada koje zadovoljavaju visoko estetske standarde, uz vraćanje potpune funkcije zuba.

Koja je razlika između fiksne i mobilne protetike?

Pod fiksnom protetikom podrazumijevamo nadoknade zuba koje se trajno fiksiraju na zube nosače ili zubne implante u vidu pojedinačnih krunica, mostova koji se sastoje iz dva ili više vezanih krunica ili proteza na implantima.
Sa druge strane, pod pojmom mobilna protetika najčešće se misli na proteze koje se koriste kod nedostatka više zuba koje sam pacijent vadi i vraća.

Zubne krunice

Krunice koristimo u vidu mostova kao nadoknade kod gubitka dva ili više zuba, kao solo krunice kod većeg oštećenja krune prirodnog zuba ili neadekvatnog estetskog izgleda zuba.
Krunice se prave u slučajevima kada je kruna zuba toliko destruisana velikim karijesom ili nakon liječenja korijena zuba, te se ne može izvršiti adekvatna reparatura krune kompozitnim ispunom ili se radi zamjena postojeće neadekvatne protetske krune.

Zubni mostovi

Zubni mostovi su fiksne protetske nadoknade dva ili više zuba koji se fiksiraju na zube nosače ili na zubne implante (hibridni mostovi). Imaju ulogu u vraćanju funkcije žvakanja, govora, estetske komponente kao i sprečavanju nestanka potpornog zubnog tkiva. Najveća prednost je nadoknada većeg broja zuba, a da pri tome stoje fiksirani u usnoj šupljini, te ne smetaju govoru.

Prednosti keramičke krune u odnosu na metalo-keramičke krune

Savršena estetika bezmetalnih kruna je njihova najveća prednost jer vizuelno potpuno imitiraju prirodne zube, potpuno su biokompatibilne i imaju visoku čvrstoću, dok se kod metalo-keramičkih kruna, čija je prednost cijena, može u nekim slučajevima javiti, uslijed povlačenja desni, tamni rub ili uslijed vlažnosti usne šupljine i korodiranja legure metala otpuštanje čestica metala, te tada dolazi do prebojenosti desni u usnoj šupljini.

Keramičke i kompozitne fasete -VENEERS

Fasete su noviji oblik fiksne protetike, čija je osnovna uloga prikrivanje nedostataka kao što su prebojenost, veći kompozitni ispuni ili manje ortodonske nepravilnosti zuba, pošto daju visokoestetski efekat.

Mobilna stomatološka protetika

Mobilna protetika se odnosi na protetske nadoknade koje pacijent može da vadi iz usne šupljine. One se najčešće koriste kod pacijenata koji nemaju uslove za izradu fiksnih protetskih nadoknada.

Totalna ili potpuna proteza

Totalne proteze se sastoje od baze izrađene od roza akrilata koja imitira sluznicu pacijenta, a na kojoj su postavljeni zubi. Izrađuju se kod potpuno bezubih vilica.

Parcijalna proteza

Parcijalna proteza se koristi kod nedostatka jednog ili više zuba. Konstrukcijski su složeniije od totalnih proteza. One se sastoje iz više dijelova od kojih se jedan dio oslanja na greben gdje nedostaje zub ili zubi, a drugi dio na susjedne zube koji su postojeći u zubnom nizu.


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.