Parodontologija

Parodontologija

Parodontologija je jedna od grana dentalne medicine zadužena za liječenje zubnog mesa i kosti zuba.

Možda niste znali, ali parodontalne bolesti su jedan od najučestalijih razloga gubitka zubi u svijetu, a zabrinjavajući je i podatak da više od 50 odsto odraslih ima određeni oblik bolesti ovog tipa!

Najveći problem kod bolesti iz ove grupe je što spadaju među „tihe dentalne bolesti“ i što obično prođe dugi niz godina prije nego što primijetite prve simptome. Ukoliko se ne liječi na vrijeme ovo oboljenje može dovesti do vrlo ozbiljnih problema kao što su:

Trajan gubitak zuba
Povećan rizik od srčanog, ali i moždanog udara
Povećan rizik od autizma

O kojim simptomima je riječ?

Klimanje zubi
Neugodan zadah
Krvaranje desni
Upala desni
Formiranje džepova

Kako se liječi parodontoza?

Prije svega, bitno je shvatiti da ukoliko imate ovu bolest, ne možete je izliječiti, već samo usporiti.

Upravo iz ovog razloga je veoma bitno naglasiti da se obavezno javite stomatologu ukoliko primijetite bilo koji od navedenih simptoma, jer je na ovu bolest moguće preventivno uticati i liječiti.

Redovne kontrole na svakih šest mjeseci, u kojem bismo čistili zubni kamenac, kao i redovna oralna higijena prvi su preduslov kojeg biste se trebali pridržavati kako biste imali zdrave i lijepe zube bez parodontitisa.

Sa druge strane, ukoliko bolest uznapreduje, može se liječiti na dva načina; konzervativno i hirurški. U oba slučaja konačni cilj je zaustavljanje procesa koji se odvijaju u desnima i njihovo vraćanje u prvobitno stanje.

Uzročnik parodontnih bolesti

Glavni uzrok nastanka parodontnih bolesti je nakupljanje naslaga na zubima gdje se skupljaju bakterije.

Bakterije zatim proizvode toksine i otrove koji uzrokuju infekcije, a koje uništavaju vezivno tkivo. Tada dolazi do povlačenja zubnog mesa, te nastaju paradontni džepovi, a u kojima se zadržava hrana zbog koje se dalje gomilaju bakterije.

Širenje infekcije dovodi do razaranja kosti i vezivnog tkiva, što na kraju dovodi do toga da se zub rasklima i ispadne.

Bolest je najčešće odraz loše oralne higijene, kao i određenih genetskih predispozicija, lošeg imuniteta i konzumacije lijekova.

Za sva dodatna pitanja vezana za neku od usluga iz oblasti parodontologije, kao i informacije o cijenama ovih usluga, slobodno nam pišite.


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.