fbpx

Implantati Banja Luka

Implantati Banja Luka

Zašto zubni  implantati

 

Implantati su savršena nadoknada za jedan ili više zuba koji nedostaju jer nema potrebe za brušenjem susjednih zuba kako bi se napravili nosači za  most.

Samom ugradnjom u kost takođe sprječavaju  topljenje kosti do koje dolazi uslljed gubitka korijena zuba.

Jednom kada se zubni implantati ugrade uz pravilnu higijenu i redovne kontrole stomatologa traju čitav život.

Uspješnost preko 99%.

Implantologija

Pod ovim pojmom podrazumijevamo granu stomatologije koja spaja područje oralne hirurgije i stomatološke protetike. U  implantologiji  se bavimo  ugradnjom zubnih implantata u gornju ili donju viličnu kost na mjestu na kojem nedostaje jedan ili više zuba.

U savremenoj implantologiji skoro da i ne postoji pacijent kod kojeg nije moguće izvesti ovaj zahvat.

U slučaju nedostatak kosti za sami zubni implant, kost se nadoknađuje vještačkom kosti ili  u krajnjem slučaju transplantacijom dijela kosti.

Sam zubni implantat je titanijumski  šraf  koji je u potpunosti  biokompatibilan, te je sam proces uspješnosti  implantacije zubnog implanta veća od 97%.

Sam proces ugradnje implantata je veoma konforan za pacijenta, traje veoma kratko u lokalnoj anesteziji I potpuno je bezbolan.

Nakon ugradnje implanta proces osteointegracije tj srastanja u kost traje od 2-6 mjeseci, nakon čega se nadogradjuje metalokeramičkom ili visokoestetskom bezmetalnom krunom.

 

Implanti

 

Kod koga se  mogu ugraditi zubni implantati

Pacijent mora biti starijij od 18 godina, gornja starosna dob ne postoji, tj. niko nije prestart za ugradnju zubnog implanta.

Pacijenti moraju biti dobrog opšteg zdravstvenog stanja.

Srčani bolesnici I bolesnici sa hroničnim bolestima moraju dostaviti nalaz specijaliste o nepostojanju kontraindikacija za oralnohirušku intervenciju.

 

Proteza na implantatima

Kod pacijenata sa totalnom protezom koji imaju problem sa žvakanjem hrane,govorom te strahom od ispadanja proteze implantati su savršeno rješenje, jer smo u mogućnosti da uz ugradnju implantata omogućimo čvrstu vezu implanta I proteze koja ne moze da spadne, manja je od klasične totalne proteze te je komfornija za pacijenta.

 

 

All on four-all on six hibridni most na implantima

Podrazumjeva  ugradnju 4-6 implantata u potpuno bezubu vilicu na koje je moguće nadograditi potpuno funkcionalan most koji potpuno zamjenjuje izgubljene zube I u estetskom I finkcionalnom smislu.

Sam most se na implante fiksira šarafima koje stomatolog na redovnim kontrolama može skinuti te pristupiti samim zubnim implantima te kontrolisati njihovo stanje te vršiti bilo kakve intervencije kako na impalntima tako I na mostu, što uveliko smanjuje bilo kakve komplikacije.

Šarafi se u mostu nakon fiksiranja na implante u ustima pacijenta zatvaraju kompozitnim materijalima te su potpuno neprimjetni I estetski prilagodjeni krunama u mostu.

 

Kako teče proces ugradnje zubnog implanta 

U prvoj fazi u našem stomatološkom centru ugradnja  najkvalitetnijeg Straumann (samo i radimo sa Straumann implamtatima) zubnog implanta traje od 15-30 minuta, potpuno je bezbolan I završava se u jednoj posjeti.

Nakon toga slijedi proces osteointegracije tj. srastanja implanta u kost što traje obično 2-6 mjeseci.

U drugoj fazi nakon završenog srastanja implanta u kost vilice vrši se otkrivanje vrha implanta ispod sluznice te zavrtanje abutmenta koji služi kao nosač krune (bezmetalne ili metalokeramičke), te izrada same krune I njeno fiksiranje na implant preko šarafa.

Kompletna druga faza za se izvodi u najčešće u dvije posjete.

 

Održavanje implantata  

Nema posebnih razlika od uobičajene  oralne higijene , s tim da se savjetuje korištenje water pik četkica I oralnih tuševa te kontrole stomatologa na 6 mjeseci što osigurava doživotni vijek implantata te garanciju na sami rad od strane naše zdravstvene ustanove.

 

Naši prijatelji:

Dugoočekivani široki osmijeh nije više san naše drage gospođe Seke J. (HR).

Implantati Banja luka

All on 4 banja luka

Naš tim stomatologa odlučio se za metodu All in 4-6, kojom smo zamijenili totalnu protezu, na koju se gospođa Seka nije mogla priviknuti. Sama starosna dob pacijentice i dobro stanje kosti za ugradnju dovoljnog broja implantata omogućili su nam ovu metodu, koja ima višestruke prednosti u pogledu održavanja, samog osjećaja u ustima i potpuno prirodnog izgleda.

Ovakva proteza izuzetno je čvrsta, stabilna i puno manja u odnosu na klasičnu mobilnu protezu.

Hvala na ukazanom povjerenju. Tim AURUM Dental Centar

 

 

Aurum Dental Centar
+387 65 431 290
Grcka17, 78000 Banja Luka,
Bosana i Hercegovina

Pogledajte cjenovnik naših usluga.

 

 

 

5 (100%) 11 votes