Endodoncija

Endodoncija

Iako na prvu možda zvuči kao komplikovan pojam, endodoncija zuba je jedan od najčešćih razloga vaše posjete stomatologu.

Endodoncija u suštini predstavlja granu medicine čiji je cilj prvo dijagnoza, a potom i liječenje korijena zuba. Postoji više razloga uslijed kojih zubna pulpa može da oboli. Među najpopularnijim je, svima nama dobro poznati, karijes koji je sigurno među najširim dentalnim oboljenjima današnjice i skoro da nema osobe koja ga nije imala u nekoj fazi svog života.

Endodoncija podrazumijeva liječenje kanala korijena zuba u kojem je došlo do prodora bakterija ili neke druge vrste oštećenja zubne pulpe. Vrši se potpuno bezbolno i u nekoliko faza.

Ovom vrstom intervencija se sprečavaju komplikacije na korijenu zuba te posljedično ekstrakcija zuba. Adekvatna endodontska terapija je baza za sve dalje procese na zubima kao što su kompozitni ispuni ili krune bilo koje vrste, te njoj pridajemo posebni značaj. Koristimo najnaprednije metode kao što su mašinska obrada kanala, apeks lokatori, laser i ostale napredne metode liječenja zubne pulpe.

Cilj endodoncije je izliječiti zub kako bi se on dugotrajno sačuvao, jer svaki sačuvani zub je jako važan i može biti ključan za nadomještanje ostalih izgubljenih zubi.

Proces endondoncije je u većini slučajeva potpuno bezbolan, a možemo ga podijeliti u tri faze:

1. Uklanjanje zubnog živca

2. Temeljito čišćenje kompletnog korijenskog kanala

3. Punjenje kanala trajnim ispunama kako bi se spriječilo buduće prodiranje bakterija u unutrašnjost korijena

Kako znati da li ste kandidat za endodonciju

Postoji nekoliko simptoma koji vam mogu sugerisati da imate upaljen živac, a među najčešćim su:

• Bol na hladno i toplo

• Pulsirajuća bol

• Bol na zagriz

• Otok

• Gnoj koji se stvori

Neliječeni zubi koji dugo stoje u tom stanju mogu da dovedu do raznih problema. Prije svega, to su problemi sa zglobovima, bubrezima pa čak i srcem! Kako biste ih spriječili, sve što vam je potrebno je kvalitetna endodoncija tj. liječenje zuba. Stoga je vrlo bitno da reagujete na svaku pojačanu osjetljivost zuba ili bol koja se stvar.

Za sva dodatna pitanja vezana za neku od usluga endodoncije, kao i informacije o cijenama ovih usluga, slobodno nam pišite.


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.