Parodontologija

Niste sigurni šta je parodontologija? Dozvolite nam da vas uputimo u terminologiju i pomognemo vam ukoliko sumnjate da imate neki od nabrojanih problema. 

Šta je to parodontologija?

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi očuvanjem potpornih struktura zuba – zubnog mesa, kostiju i vlakana koja povezuju zube i kosti. 

Dok su se nekad bolesti parodonta smatrale neizlječivim, danas postoji niz novih tretmana i tehnologija koji omogućuju brzo i efikasno liječenje. 

Upravo u Aurum Dental Centru, naši tim kvalifikovanih stručnjaka koristi  najnovije metode poput parodontološke terapije i hirurškog liječenja kako bi vaše zube učvrstili i izliječili upaljeno zubno meso

Najčešći problemi:

Kao što smo već naveli, parodontologija je grana stomatologije koja se bavi dijagnozom, liječenjem i prevencijom bolesti parodontalnih tkiva, a najčešće bolesti uključuju:

 • Gingivitis

  Ovo je najčešći oblik bolesti parodonta koji se manifestiuje kao upala zubnog mesa. Ako se ne liječi na vrijeme, gingivitis može dovesti do ozbiljnijih oblika parodontalnih bolesti.

 • Parodontitis ili kako pacijenti kazu paradentoza

  Ovo je napredniji oblik bolesti parodonta, koji nastaje kada se gingivitis ne liječi i dalje se razvija. Parodontitis uzrokuje oštećenje zubne kosti i vezivnog tkiva koje podržava zube. Bez liječenja, parodontitis može dovesti do gubitka zuba.

 • Recesija desni

  Ovaj problem se javlja kada se desni povlače i otkrivaju korijen zuba. Recesija desni može dovesti do osjetljivosti zuba i povećati rizik od karijesa.

 • Gingivalni džepovi

  Ovo su prostori koji se formiraju između desni i zuba, a koji su obično ispunjeni bakterijama i ostacima hrane. Ako se ne liječe, gingivalni džepovi mogu dovesti do parodontitisa. Ostali zubni problemi koji mogu uticati na parodontna tkiva uključuju neparavilno postavljene zube, lošu oralnu higijenu, pušenje i neke zdravstvene probleme poput dijabetesa.

Ostali zubni problemi koji mogu uticati na parodontna tkiva uključuju neparavilno postavljene zube, lošu oralnu higijenu, pušenje i neke zdravstvene probleme poput dijabetesa.

Stoga je važno obratiti pažnju na zdravlje zubnog mesa i redovno posjećujte stomatologa kako bi se na vrijeme dijagnostifikovale i liječile bolesti parodoncijuma.

Koji su prvi simptomi ‘paradentoze’?

Prvi simptomi parodontalne bolesti, uključujući parodontitis i gingivitis, obično se javljaju u ustima i na zubnom mesu.

Ovi simptomi uključuju:

1. Crvenilo i oticanje zubnog mesa: Zdravo zubno meso je ružičasto i čvrsto. Ako primijetite da vam je zubno meso crveno i otečeno, to može biti znak upale.

2. Krvarenje zubnog mesa: Krvarenje zubnog mesa prilikom pranja zuba ili čišćenja koncem za zube može ukazivati na upalu desni.

3. Loš zadah: Loš zadah može biti znak bakterijske infekcije u ustima, koja može biti posljedica parodontalne bolesti.

4. Osetljivost zuba: Osjetljivost na hladno ili toplo može biti znak povlačenja zubnog mesa, što je uobičajeno u kasnijim stadijumima parodontalne bolesti.

5. Promjene u položaju zuba: Ako primijetite da su vam zubi postali labaviji ili se pomjeraju, to može biti znak ozbiljnijeg oblika parodontalne bolesti.

Ako primijetite neke od ovih simptoma, važno je da nas posjetite što je prije moguće. Rana dijagnoza i liječenje parodontalne bolesti mogu pomoći u sprečavanju daljeg oštećenja i gubitka zuba.

Kako mi liječimo ‘paradentozu’, gingivitis i druge probleme?

Naš tim predvođen doktorom specijalistom parodontologije ass. Ninom Zubović  u Aurum Dental Centru posvećen je tome da vam pruži parodontološki tretman koji je prilagođen samo vama.

Gingivitis i parodontalna bolest (ili paradontoza) su dva različita stanja koja utiču na zdravlje zuba i desni, i stoga se liječe na različite načine.

Gingivitis je stanje koje se javlja kada se zubno meso upali zbog nakupljanja plaka i kamenca. Simptomi uključuju crvenilo, natečenost i krvarenje desni. Liječenje gingivitisa uključuje uklanjanje plaka i kamenca sa zubne površine, uz pridržavanje adekvatne oralne higijene kod kuće. Redovni odlasci stomatologu za profesionalno čišćenje zuba i pregled mogu takođe pomoći u sprečavanju gingivitisa.

Parodontalna bolest je ozbiljniji oblik bolesti desni, koji može uzrokovati dugoročne probleme sa zubima i koštanim strukturama vilica. Uzrokuje oštećenje tkiva koje drži zube na mjestu, što može dovesti do gubitka zuba. Liječenje parodontalne bolesti uključuje uklanjanje plaka, kamenca i naslaga iz dubljih džepova između zuba i desni. Ovo se može učiniti ultrazvučnim čišćenjem, ručnim instrumentima ili laserskom terapijom. 

U slučajevima teže bolesti, može biti potrebno hirurško liječenje ili primjena regenerativne medicine,  ili takozvane režanj operacije sa dodatkom Emdogaina Straumann prozivoda za regenraciju kosti uz Straumnann vještačku kost Botis. Nakon tretmana, redovno održavanje oralne higijene kod kuće i dolasci na kontrolu su neophodni za očuvanje zdravlja desni i zuba.

U oba slučaja, važno je redovno održavanje oralne higijene kod kuće i redovni pregledi kako bi se otkrile i liječile ove bolesti u ranoj fazi, prije nego što dođe do ozbiljnih problema.

Ne dozvolite da vas bolesti parodonta spreče da imate zdrav osmijeh – posjetite nas i prepustite se našoj stručnoj brizi.

ZAKAŽI SE ONLINE OVDJE

Pozovi nas ili pošalji poruku na Viber/WhatsApp: +387 65 431 290


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.