FIKSNI APARATIĆ ZA ZUBE (ortodoncija vilice) – “Treba imati žicu”

Ispraviti zube, odnosno ortodontske anomalije, danas je postalo jako jednostavno i učinkovito zahvaljujući fiksnim ortodontskim aparatićima. Kada kažemo fiksni aparatić mislimo na bravice koje su zaljepljene na prednjoj ili zadnjoj strani svakog zuba i na žicu koja ih povezuje cijelom dužinom.

Zaljepljene bravice ne skidaju se do kraja terapije, dok se žica u toku terapije mijenja. Ona, zahvaljujući svojim elastičnim osobinama, proizvodi ortodontsku silu, pomoću koje dolazi do pomicanja zuba. Žice se uglavnom mijenjaju od najtanje ka debljima, a zub se povlači u zadanom pravcu na temelju plana terapije. S vremenom, dolazi do pozicioniranja u željenu ravninu i pravilan luk. Prvi rezultati se mogu vidjeti prilično brzo.

Vrste bravica i fiksnih aparatića

Bravice, mali kvadratići koji se postavljaju direktno na zube, danas su estetski veoma prihvatljive, neke su čak i jedva primjetne. keygen corel x9 download

Bez obzira o kojoj se dobnoj skupini radi i koliko god da je ortodoncija napredovala, postoje pacijenti koji se užasavaju na pomisao da nose fiksne aparatiće iz estetskih razloga. Ono što je danas velika prednost jesu nevidljivi fiksni aparatići (lingvalni). Lingvalni aparatić za zube postavlja se sa zadnje, unutrašnje strane zuba, odnosno zubnog luka i u potpunosti je nevidljiv.

S druge strane, ako se vratimo na prednju stranu zuba i prednje (labijalne) fiksne aparatiće imamo više opcija, odnosno više vrsta bravica. Bravice se razlikuju po materijalima. Najčešće se srećemo sa metalnim bravicama. Možda su estetski najnepoželjnije, ali predstavljaju najbolje rješenje kod težih ortodontskih anomalija, jer osiguravaju preciznost pokreta.

Tu su još i više estetske bravice poput plastičnih, keramičkih, te monokristalne keramičke (safirne). Plastične bravice vremenom žute, te se gotovo i ne postavljaju više. Keramičke bravice pružaju visoku estetiku, većinom su mliječne boje, samim tim gotovo i neprimjetne. Safirne bravice su prozirne, pa negdje i najpoželjnije kod pacijenata.

 O vrstama bravica i vrsti fiksnog aparatića najpoželjnije je razgovarati sa ortodontom na konsultacijama. Cilj nam nije trenutna estetika i izgled bravica, nego krajnji trajni rezultat.

 Naša preporuka aparatića

Najučestaliji aparatić kod naših pacijenata zasigurno je DAMON samoligirajući fiksni aparatić. Najnovije bravice, sa posebnom samoligirajućom tehnikom.

Velike su prednosti Damon aparatića u odnosu na klasične aparatiće, te ćemo se potruditi da ih sve navedemo:

•        Damon sistem stvara blažu biološku silu koja konstantno djeluje, te se stim proces ispravljanja brže završava (studije su pokazala i do 6 mjeseci)

•        Stvara se manje trenje, manja bol i manja sila, što je bitno za zdrave desni i kost kroz koje zub putuje u toku trajanja terapije

•        Nema gumice koje je neophodno mijenjati svaki mjesec u ordinaciji, stim je i broj posjeta manji (4-5 kontrola godišnje)

•        U potpunosti individualan pristup terapiji ZA SVAKI ZUB, ne samo vilicu, ne samo pacijenta; ovaj sistem nudi poseban odabir bravica za svaki zub

•        Vrhunska estetika

•        Bezbolno

•        Bolje i brže pomicanje zuba

Jednostavnije su, ugodnije i bolje – kako za pacijenta, tako i za ortodonta.

Kod visokih estetskih zahtjeva dostupne su DAMON CLEAR prozirne bravice.

Za koga su fiksni aparatići?

Ne možete ni zamisliti koliko su česte anomalije koje zahtjevaju pregled ortodonta i liječenje fiksnim aparatićem. Ortodontska terapija može biti uspješna u svakoj životnoj dobi.

Najčešće anomalije:

•        Kompresijske anomalije

•        Nepravilan zagriz (otvoren zagriz, zatvoren zagriz, drugi oblici nepravilnog zagriza)

•        Kongenitalne anomalije (rascjepi)

•        Anomalije broja zuba, oblika zuba, položaja zuba

•        Diastema mediana

•        Prerane ekstrakcije, trauma

•        Impaktirani zubi

•        Retinirani zubi

•        Predprotetska priprema

 Starosna granica za fiksne proteze

Iako starosna granica ne postoji, mlađi pacijenti su ipak u velikoj prednosti. Njihova kost je još uvijek u razvoju i pomjeranja su dosta jednostavnija i brža, zato je veoma bitno potražiti pomoć u ranijoj životnoj dobi.

Najbolje doba za nošenje fiksnog aparatiće kod djece je između 12 i 14 godina, u nekim slučajevima i ranije.

Bitno je znati da neravni zubi, nepravilan zagriz, razmak između zuba i druge ortodontske anomalije neće proći sami od sebe. Ovakva stanja ako se ne liječe fiksnim aparatićem vremenom mogu samo postati teža.

Odrasli pacijenti sve više žele da nose fiksne proteze, zbog konačnog rezultata, odnosno lijepog osmijeha koji im vraća samopouzdanje. Isto tako, sve je veći broj odraslih pacijenata koji se odlučuju za ortodontsku terapiju fiksnim aparatićem kako bi stvorili dobre osnove za protetska ili implantološka rješenja.

 Postavljanje fiksnog aparatića

Nakon ustanovljene potrebe za fiksnim aparatićem, zakazuju se sve potrebne dijagnostičke pretrage. Detaljnom dijagnostikom mogu se predvidjeti i izbjeći problemi koji bi se mogli javiti tokom trajanja terapije, odnosno nošenja fiksne proteze.

 Plan terapije obuhvata:

•        Stomatološka i medicinska anamneza

•        Uzimanje otiska, izrada i analiza modela

•        Analiza 3d/2d ortopan snimka

•        Analiza telerendgen snimka

•        Ortodontski set fotografija (intraoralne i ekstraoralne fotografije)

•        Analiza osmijeha

•        Funkcijska analiza

•        Kefalogram

•        CBCT (3D) snimak i/ili MR zgloba

Nakon detaljnih analiza može se zakazati termin za postavljenje fiksne proteze. Sam proces je prilično brz, traje otprilike 20-tak minuta po vilici i u potpunosti je bezbolan.

Kada se postave odabrane bravice na svaki zub obično se postavlja najtanja žica za početak terapije. Bitno je da se koristi mala sila koja djeluje na zube, kako bi se sačuvale zdrave desni.

Tokom terapije ortodont mijenja žice kako bi usmjerio zube u određenom smijeru. Pored bravica i žica, u zavisnosti od odabranog fiksnog aparatića i težine ortodontske anomalije, mogu se koristiti i drugi pomoćni elementi (gumice, kukice, dugmad, mini implantati i ostali elementi koji mogu potpomoći terapiju).

Kontrole fiksnih aparatića

Kontrolni pregledi se zakazuju u dogovoru sa ortodontom. Svaki fiksni aparatić radi na posebnom principu, samim tim iziskuje i poseban pristup kontrolama.

Klasični fiksni aparatići, koji pored sistema bravica i žica sadrže i gumice, zahtjevaju češće kontrole zbog promjena gumica (10-12 kontrola godišnje), dok samoligirajući fiksni aparatići zahtjevaju kontrole na 3-4 mjeseca (4-5 kontrola godišnje).

Fiksni aparatić i hrana

U toku terapije potrebno je paziti na hranu koja se konzumira.

Prema savjetima stomatologa potrebno je izbjegavati: grickalice, karamele, žvakaće gume, tvrde slatkiše, tvrdu i hrskavu koricu hljeba i sve slične namirnice koje bi mogle dovesti do napuknuća veze između zuba i bravice.

Svako narušavanje funkcije aparatića dovodi do usporavanja terapije.

Održavanje higijene sa fiksnim apartićem

Za uspješnu terapiju, tačnije očuvanje zdravih zuba, higijena mora biti pojačana. Nakon svakog jela zube treba oprati, ako je pranje trenutno neizvodljivo onda ih treba bar isprati sa vodom. Obavezno je i korištenje zubnog konca za čišćenje hrane oko bravica i žice. Možda je čak efikasnije hranu oko bravica i žice čistiti intradentalnim četkicama, ali ih ne bi trebalo koristiti za čišćenje prostora između zuba. Naša preporuka bi bio zubni tuš/waterpik.

Uz dobro održavanje oralne higijene šanse za pojavu karijesa ili demineralizaciju cakline su minimalne.

U toku nošenja fiksne proteze zabranje je korištenje vodice za ispiranje usne šupljine, jer pojedine mogu izazvati obojenost zuba zbog otežanog četkanja.

Kraj terapije

Pošto su svi zubi izravnati potrebno je uspostaviti pravilan zagriz i funkciju. Kada su i ortodont i pacijent zadovoljni rezultatom terapije, aparatić se može skinuti. Nakon skidanja aparatića, zubi se poliraju, te se uzima otisak za izradu retencijskog aparatića (retainera).

Njegova glavna uloga je da sačuva dobijeni novi osmijeh dok se kosti, zubno meso, usne i obrazi ne prilagode na novo stanje u usnoj šupljini.

Retainer je prozirna plastična folija koja pokriva sve zube u vilici.

Potrebno vrijeme nošenja ove folije propisuje ortodont u zavisnosti od težine anomalije koja je prvobitno bila. Vremenom nošenje se smanjuje na minimum, ali istina je da ako želite zadržati novi osmijeh i ravne zube mora se nositi svaku noć doživotno.

 Kada se ne smije postaviti fiksni aparatić

Osobe alergiče na nikl ne mogu nositi fiksni apartić, kao ni osobe sa osteoporozom i akutnim parodontitisom.

Tokom trajanja terapije važno je ne raditi redovno slikanje MR glave kako ne biste morali skidati bravice, odnosno aparatić.

Cijenu fiksnog aparatića možete pogledati u našem cjenovniku.


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.