Fiksna proteza: Savjeti i sve što treba da znate

Fiksna proteza: Savjeti i sve što treba da znate

Fiksne proteze za ispravljanje zuba vam pružaju mogućnost da poboljšate svoj zagriz, spriječite nastanak karijesa zbog lošeg položaja zuba, propadanje kosti i naravno daju magičan osmijeh. 

U ovom tekstu ćemo razgovarati o različitim vrstama dostupnih ortodontskih aparata ili kako ih pacijenti često nazivaju “proteza”, njihovim prednostima i procesu terapije.

Ortodontski aparati  su decenijama bili kamen temeljac ortodontskog liječenja, nudeći siguran i efikasan način za ispravljanje nepravilnog položaja zuba i problema sa zagrizom.

Bez obzira da li razmišljate o “protezama” za sebe, dijete ili drugog člana porodice, članak će vam pružiti informacije koje su vam potrebne da donesete informisanu odluku o postavljanju fiksnog ili mobilnog ortodontskog aparata.

Vrste ortodontskih aparatića

Postoje razne vrste fiksnih proteza, ortodontskih aparata, aparatiča – ili kako već želite da ih zovete, a nakon konsultacije sa našim stomatologom, uz naš savjet i preporuku nadamo se da će te odabrati najbolju za vas. 

Ovo su vrste fiksnih proteza: 

1. Klasične metalne bravice 

Veliki broj pacijenata bira proteze sa klasičnim metalnim bravicama zato što su veoma jednostavne za održavanje higijene i pristupačne cijenom u odnosu na npr. keramičke proteze (safirne bravice).

Ove proteze ne skrivaju činjenicu da vlasnik nosi protezu, već suprotno, pacijent ima mogućnost da svake kontrole promijeni boju bravica, što znači da svakog mjeseca možete pronosati drugu boju – djeci se ovo posebno dopada, a koriste se kod pacijenata kod kojih redovne mjesečne kontrole ne predstavljaju problem.

2. Keramičke (safirne/providne) bravice

Po principu rada ovaj tip proteza ne razlikuje se od proteza sa metalnim bravicama i razlika je samo u tome što je bravica manje vidljiva, te je teže uočiti da osoba nosi protezu.

Keramičke proteze su nešto skuplje od proteza sa klasičnim metalnim bravicama i obično ih biraju pacijenti stariji od 25 godina koji žele atraktivan izgled zuba tokom perioda nošenja proteze.

3. Damon ortodontski aparat

Damon ortodontski aparat, odnosno samoligirajuće bravice imaju drugačiji način djelovanja od klasičnih proteza. Kod njih se za vezu luka i bravice ne koriste gumice već slot/metalna klapna, tako da su trenje i gubitak sila manji nego kod klasičnih bravica sa gumicama. 

Velika prednost samoligirajućih bravica je to što u određenim slučajevima mogu skratiti tretman za nekoliko mjeseci, a kontrola je nešto rjeđa tj. na tri do četri mjeseca između kontola što je najčešći izbor naših pacijenata iz inostranstva ili pacijenata koji nemaju vremena za kontrole kao kod klasičnih proteza. 

Kao i klasične proteze, samoligirajuće proteze mogu imati metalne ili providne bravice, a ujedno su i jedan od skupljih tipova aparatića za ispravljanje zuba.

4. Lingvalni fiksni aparatić

Ovaj tip proteze funkcioniše tako što se bravice postavljaju na unutrašnju stranu zuba tj. prema jeziku i nepcu te se iz tog razloga u opšte ne primjećuju. Potreban je malo duži period privikavanja, ali je prvi izbor naših pacijenata koji se bave javnim pozivom te ne žele da se u opšte primjeti ortodontski aparat. cijenovno su najskuplje, jer se rade individualno za svakog pacijenta osobno, te zahtjevaju dobru higijenu i kontrole na jedan do dva mjeseca.

5. Mobilni aparatić

Mobilni aparat je namijenjen za djecu i to već od početka nicanja stalnih zuba u mješovitoj denticiji sa mliječnim zubima. Funkcija proteze je ista kao kod fiksnih proteza, ali je oblik proteze prilagođen zubima koji rastu. Djeca protezu u zavisnosti od vrste nose najmanje četiri sata dnevno, kao i noću, tako da je ne moraju nositi u školi i skidaju je kada jedu, uz obavezno pranja zuba pre vraćanja proteze. 

Kao i fiksna proteza, nosi se najamanje 12 mjeseci, sem ako je dijete bilo neodgovorno prema nošenju proteze, te se u tim slučajevima terapija produžava. 

Mi često naglašavamo da je ovo najvažniji aparatić za ispravljanje zuba jer je njegova uloga najvažnija u smislu što može da ispravi veliki broj problema u ranoj fazi nastanka kao što su neravnomjeran razvoj kostiju malih pacijenata koji kasnije vode u veće probleme te teže ispravljanje zuba drugim aparatima. 

U mnogome olakšava normalno smještanje stalnih zuba na pravu poziciju u zubnom luku, te ispravlja mnoge nepravilnosti. U krajnjoj mjeri štede novac za daleko skuplje fiksne aparate kada već bude završen rast i razvoj koštanih struktura, kao i položaja zuba.

Ko treba da nosi fiksnu protezu? 

Nošenje fiksnog ortodontskog aparata je najčešće preporučeno za pacijente koji imaju probleme sa nepravilnim položajem zuba, kao što su ukršteni zagrizi, razmaknuti zubi, slučajevima kada nema dovoljno prostora za zube u vilici, te u nekim slučajevima čak i kod gubitka nekog stalnog zuba možemo zatvoriti prostor i formirati dobar zagriz te time spriječiti brušenje zuba i postavku kruna ili mostova ili zubnih implantata.

Ortodontski aparat se koristi kako bi se postigla ispravna pozicija zuba i vilice, što pomaže u održavanju zdravlja zuba, bolje higijene usne šupljine kao i zadovoljavajuće estetske komponente koja je sve prisutnija kod mlađih generacija. 

Fiksni aparat se može koristiti za pacijente svih uzrasta, od djece do odraslih. Kod odraslih se često osim kao klasični aparat za ispravljanje zuba u našoj ordinaciji koristi i kao predprotetska priprema, kada zbog lošeg položaja zuba nismo u mogućnosti da napravimo protetski rad u vidu kruna te pomjeranjem zuba dobijamo više prostora ili bolji zubni luk da bi napravili osmijeh kakav želimo. 

Koliko dugo se nosi fiksna proteza?

Fiksna proteza se nosi prosječno od 1 do 3 godine, ovisno o težini i kompleksnosti stanja pacijentove čeljusti i zuba. 

Period nošenja može varirati od pacijenta do pacijenta, ali vaš stomatolog vam prilikom pregleda može dati prilično precizan vremenski okvir pod uslovom da dolazite na kontrole kako je dogovoreno, održavate dobru higijenu i pazite da ne otkidate bravice sa površine zuba gdje su zaljepljene.

Šta je “folija” ili retainer?

Bez obzira na to koju fiksnu protezu ste koristili, nakon nje uvijek dolazi faza zadržavanja ispravljenog oblika zuba.

Kako bi se spriječilo da se zubi ponovo iskrive i kako bi se stabilizovao idealan položaj zuba, koriste se providni, fiksirani držači za pričvršćivanje (retainers) ili kako se popularno kaže, folije, ili se postavlja fiksni splin u vidu žice koja se fiksira sa unutrašnje strane zubnog luka te se ne može skidati a zadržava oblik zuba, njen nedostatak je nakupljanje naslaga kod pacijenata sa slabijom higijenom usne šupljine.

Kako izgleda procedura postavljanja fiksne proteze?

Nakon OPT i profilnog telerendgen snimka, te mjerenje i analize na  zube se lijepe bravice po izboru i dogovoru sa pacijentom, metalna žica se pruža u obliku idealnog zubnog luka i pomjera zube, primjenom sile, polako u idealnu poziciju. Kako ne bi vršili previše pritiska, tretman se odvija u mnogo malih koraka.

Luk se podešava postepeno dok se ne postigne željena korekcija. 

Većina ordinacija radi sa najmodernijom unaprijed programiranom multiband tehnologijom. Koristeći visokokvalitetne nosače sa niskim sadržajem nikla i bakra, kao i titanijumske i metalne lukove.

Alternativno, stomatolozi koriste estetske prozirne keramičke bravice i samoligirajuće bravice sa smanjenom silom. Ako želite da se bravice ne vide uopšte, preporučuje se lingvalni tretman u kome su bravice zalijepljene na unutrašnjost zuba (lingvalno). 

Ljepilo za nosač napunjeno sa jonomernim staklom koji sadrži fluorid te čuva fluorid zuba tokom svakodnevnog četkanja. Ovo obezbjeđuje kontinuiranu isporuku fluoridnih jona do gleđi dok se vrijeme boravka povećava, a gleđ u području desni i bravica je zaštićen od demineralizacije. Osim toga, duboka fluoridaciju  je korisna kako bi se učvrstila gleđ  prije ugradnje fiksnih bravica.

Pravila za održavanje fiksne proteze 

Nažalost, održavanje fiksne proteze je veoma rigorozno i morate ovaj zadatak shvatiti ozbiljno kako bi u što kraćem vremenskom roku postigli željene rezultate.

Pravila za održavanje fiksnog ortodontskog aparata uključuju:

1. Redovne kontrole kod ortodonta kako bi se aparat održao u dobrom stanju i kako bi se pratio progres i napredak ispravljanja zuba.

2. Pravilno čišćenje zuba i aparata, uključujući korištenje zubnog konca i ortodontske četkice.

3. Izbjegavanje hrane koja može oštetiti aparat, kao što su tvrda i ljepljiva hrana.

4. Paziti da se ne povrijede ili ne oštete dijelovi aparata.

5. Ukoliko se pojave bolovi ili neugodnosti, obavezno se obratite ortodontu za savjet.

Ne brinite, možda zvuči komplikovano, ali sve ovo će vam brzo ući u rutinu.

Zašto da odaberete baš Aurum Dental? 

Kao što smo već rekli ortodontski tretman sa aparatićem može u velikoj mjeri poboljšati izgled i funkciju vašeg osmijeha.

Uz mnoštvo dostupnih opcija, možemo pronaći pravi tip proteze za svakog pojedinca, a nakon liječenja možete uživati u rezultatima koji uključuju zdrav i estetski lijep zagriz, profil vilice, predivan osmijeh i poboljšano samopouzdanje.

U našoj klinici Aurum u Banjaluci, tim stomatologa posvećen je pružanju najkvalitetnije ortodontske njege pacijentima.

Sa posvećenošću izvrsnosti, najsavremenijom tehnologijom i prijateljskim i prijatnim okruženjem, Aurum Dental je idealan izbor za one koji traže ortodontski tretman.

Ne čekajte da postignete osmijeh kakav ste oduvijek željeli – kontaktirajte nas već danas na broj 065 431 290 ili zakažite konsultacije ONLINE.

Ukoliko vas zanimaju naši ostali radovi zapratite nas na Instagramu.


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.