Snimanje zuba

Brzo, jednostavno i bez nepotrebnih priprema!

Kako bismo mogli znati stvarno stanje vašeg dentalnog zdravlja uz stomatološki pregled potrebno je obaviti i snimanje zuba. Zahvaljujući ovim snimcima imamo jasnu sliku stanja i moguće je odrediti konkretan plan terapije. U našoj ordinaciji imamo digitalne ortopane vodećeg svjetskog proizvođača Vatech, čija se prednost pored kvaliteta snimka ogleda i u sniženoj dozi zračenja.

Digitalno Snimanje Zuba Stomatoloska Ordinacija Banja Luka Aurum Dental Centar

Ko sve može snimati zube rendgenom?

  • DJECA I ODRASLI

    U većini dentalnih stanja neophodan je snimak zuba naročito kada su veći hirurški zahvati u pitanju. Mi smo se odlučili za Vatech digitalne ortopane sa najmanjom dozom zračenja na svijetu, te su snimanja potpuno bezopasna za sve starosne skupine.
  • TRUDNICE

    Kada su trudnice u pitanju potrebna je saglasnost ginekologa koji vodi trudnoću, te obavezno da se naglasi da je u pitanju trudnica kako bi se pristupilo posebnim procedurama u toku snimanja.

Zubni rendgen

ŠTA JE ZUBNI RENDGEN I ZAŠTO VAM TREBA?

Rendgensko (RTG) snimanje ili “slikanje” zuba predstavlja ključni korak u početnim fazama stomatoloških pregleda, pružajući dublji uvid u oralno zdravlje. Kroz ove snimke, otkrivamo moguće patološke promjene u kosti ili oko korijena zuba, analiziramo nivo kosti u slučaju parodontitisa, te identifikujemo karijes.

Ova tehnika snimanja postaje neizostavna tokom postupka ugradnje zubnih implantata. Rendgenskim snimanjem utvrđujemo stanje i količinu kosti u koju će se implantat postaviti, a također je ključno za otkrivanje upalnih procesa.

Savremeni rendgenski aparati, zahvaljujući digitalizaciji i naprednim tehnologijama, sada nude smanjenu dozu zračenja, čineći postupke snimanja sigurnijim i za pacijenta i za medicinsko osoblje. Osim manje doze zračenja, novim tehnikama snimanja stvaraju se visokokvalitetne slike koje se mogu čuvati i obrađivati u digitalnom formatu.

Osim standardnog 2D snimka, poznatijeg kao ortopan, koristimo i CBCT snimanje, koje nam pruža trodimenzionalni uvid u stanje kosti, živaca i zuba.

Snimanje zuba

NAJČEŠĆE METODE SNIMANJA ZUBA

1 Ortopan (2D) snimanje zuba

Ortopan, 2D radiološki snimak, najčešči je snimak u stomatologiji koji je poželjno imati pri konsultacijama i prvom pregledu. Omogućiće detaljan uvid na oba zubna luka, obe vilice, sinuse i vilične zglobove.

Zahvaljujući analizi ortopana, uz stomatološki pregled, dobijamo detaljnu analizu stanja usne šupljine pomoću koje možemo imati preciznu osnovu za planiranje terapije. Sam proces snimanja je jednostavan i potpuno bezbolan. Snimak se dobija odmah.

2 CBCT (3D) snimanje zuba

Snimanje zuba CBCT aparatom, poznatije kao 3D snimanje zuba, najnaprednija je vrsta rendgenske dijagnostike u stomatologiji. Najčešće se izrađuju za potrebe detaljnih analiza koje prethode ugradnji zubnih implanta ili kod zahtjevnijih zahvata za čije planiranje nam nije dovoljan 2D snimak, daje nam precizan uvid u stanje zuba i okolnih tkiva.

Proces snimanja nije ništa zahtjevniji od snimanja klasičnog 2D snimka, a također ima sniženu dozu zračenja. Snimak se dobija unutar par sati, jer se uglavnom rade dodatna mjerenja i analize neophodne za stomatološku hirurgiju.

2D/3D snimak

Digitalno Snimanje Zuba Rendgen Zuba Ortopan Stomatoloska Ordinacija Banja Luka Najbolji Stomatolog Banja Luka Aurum Dental Centar
3d Digitalno Snimanje Zuba Cbct Zubar Banja Luka Najbolji Stomatolog Banja Luka Aurum Dental Centar 1
DOŽIVOTNA GARANCIJA STRAUMANN IMPLANTATA
VIŠEGODIŠNJA GARANCIJA NA PROTETIKU

Snimanje zuba

KAKO IZGLEDA PROCES SNIMANJA ZUBA?

Snimanje zuba predstavlja lagan, bezbolan i proces bez stresa. Nema potrebe za dugotrajnim pripremama – samo ispunite kratak obrazac ili odgovorite na par pitanja i uživate u procesu. Naši predani stručnjaci učiniće sve kako bi vam olakšali iskustvo snimanja.

Prilikom dolaska, susrešćete se s našim prijateljskim timom, koji će vas provesti kroz cijeli proces. Bez brige, sve će vam biti pažljivo objašnjeno prije početka snimanja.

Prije samog snimanja, osigurat ćemo vašu udobnost i sigurnost. Metalni nakit će biti privremeno uklonjen, a “olovna pregača” će zaštiti vaš torzo tokom postupka. Samo slijedite upute zaposlenih .

U trenutku snimanja, aparat će se nježno rotirati oko vaše glave, bilježeći tri ravnine koje će se kasnije spojiti u jedinstvenu sliku. Pomoću posebnog plastičnog nastavka, vaši zubi će biti lagano fiksirani, a vi ćete zagristi nastavak na nekoliko sekundi. Bitno je ostati miran kako biste osigurali jasan i precizan snimak.

Cijeli proces traje svega nekoliko minuta, a nema potrebe za unaprijed ugovorenim terminima. Snimak će biti odmah dostupan našim stomatolozima, a vi ga možete dobiti po završetku snimanja na CD-u ili putem e-maila.

Najčešća pitanja

ŠTA NAS UGLAVNOM PITATE O SNIMANJU ZUBA

1 Da li je CT zuba isto što i ortopan?

To su zapravo različite tehnike rendgenske dijagnostike zuba, koje su neophodne za detaljnu analizu dentalnog zdravlja.

CT predstavlja 3D snimak (CBCT) koji se koristi u implantologiji i za preciznu dijagnostiku specifičnih promjena koje se ne vide na klasičnom 2D snimku, dok ortopan spada u 2D dijagnostiku i najčešća je vrsta snimanja zuba prilikom početnih analiza stanja dentalnog zdravlja.

2 Je li slikanje zuba štetno?

Rendgensko snimanje zuba nije štetno. Pacijent se zaštiti olovnom pregačom, izložena je samo glava, a naši digitalni aparati imaju najnižu dozu zračenje na svjetskom tržištu. Poređenja radi, jedno RTG snimanje ima dozu zračenja koliko i višesatna šetnja gradom. Jedino se trudnicama preporučuje izbjegavanje snimanja, međutim ukoliko je neophodno, uz dozvolu ordinirajućeg ginekologa može se obaviti.

3 Kako ću znati koju vrstu snimanja zuba da napravim?

Prilikom prvog pregleda stomatolog će utvrditi koja vrsta rendgenskog snimka je potrebna, nema prethodnog naručivanja na snimanje, te u svakom trenutku možete obaviti potrebno snimanje zuba.

4 Koliko vremenski traje snimanje zuba?

Postupak snimanja 3D CBCT snimka traje svega 2.9 sekundi, dok snimanje 2D ortopana traje samo 1.9 sekundi. Vatech digitalni aparati imaju “zeleno” vrijeme snimanje sa najmanjom dozom zračenja.

5 Koliko smije biti star rendgenski snimak zuba?

U zavisnosti od slučaja preporučuje se da rendgenski snimak ne bude stariji od 6 do 12 mj. Treba računati i na moguće promjene stanja u međuvremenu (gubitak zuba, liječenje zuba i sl.). Ukoliko već imate napravljen snimak u razgovoru sa stomatologom i uvidom u isti odlučiće se da li je potrebno napraviti novi.


Dogovorite potpuno besplatno pregled i konsultacije.

Zaslužujete najljepši osmijeh brzo i bezbolno. Velike životne odluke se ne donose lako, stoga želimo taj proces da vam olakšamo kroz besplatne konsultacije sa našim stručnim timom. Nekada mislimo da je put do uspjeha puno teži nego što zaista jeste. Detaljnim pregledom, poštujući vaše želje i mogućnosti, izradićemo vaš plan terapije, kao i cjenovnu ponudu.

Ne odgađajte.