7 prirodnih lijekova koji Vas riješavaju zubobolje? 2020.

7 prirodnih lijekova koji Vas riješavaju zubobolje? 2020.

Bravice koje je potrebno stezati, a koje kod pacijenata izazivaju bol, dio su prošlosti. Revolucionarni novi pristup u ortodonciji pacijentima omogućava znatno ugodniju i bržu terapiju.

Ispraviti zube, odnosno ortodontske anomalije, danas je postalo jako jednostavno i učinkovito zahvaljujući fiksnim ortodontskim aparatićima. Kada kažemo fiksni aparatić mislimo na bravice koje su zaljepljene na prednjoj ili zadnjoj strani svakog zuba i na žicu koja ih povezuje cijelom dužinom. Zaljepljene bravice ne skidaju se do kraja terapije, dok se žica u toku terapije mijenja. Ona, zahvaljujući svojim elastičnim osobinama, proizvodi ortodontsku silu, pomoću koje dolazi do pomicanja zuba. Žice se uglavnom mijenjaju od najtanje ka debljima, a zub se povlači u zadanom pravcu na temelju plana terapije. S vremenom, dolazi do pozicioniranja u željenu ravninu i pravilan luk. Prvi rezultati se mogu vidjeti prilično brzo.

Vrste bravica i fiksnih aparatića

Bravice, mali kvadratići koji se postavljaju direktno na zube, danas su estetski veoma prihvatljive, neke čak i jedva primjetne.

Bez obzira o kojoj se dobnoj skupini radi i koliko god da je ortodoncija napredovala, postoje pacijenti koji se užasavaju na pomisao da nose fiksne aparatiće iz estetskih razloga. Ono što je danas velika prednost jesu nevidljivi fiksni aparatići (lingvalni). Lingvalni aparatić za zube postavlja se sa zadnje, unutrašnje strane zuba, odnosno zubnog luka i u potpunosti je nevidljiv.

Vrste bravica i fiksnih aparatića
S druge strane, ako se vratimo na prednju stranu zuba i prednje (labijalne) fiksne aparatiće imamo više opcija, odnosno više vrsta bravica. Bravice se razlikuju po materijalima. Najčešće se srećemo sa metalnim bravicama. Možda su estetski najnepoželjnije, ali predstavljaju najbolje rješenje kod težih ortodontskih anomalija, jer osiguravaju preciznost pokreta.